Rusia fusese alertată şi de Iran privind o ameninţare la adresa securităţii înaintea atacului de la Crocus City Hall [Surse]

Crocus Mall după atentatul din 22 martie 2024
Crocus Mall după atentatul din 22 martie 2024 (Stringer/AFP/Getty Images)

Rusia primise avertisment nu doar de la SUA cu privire la posibilitatea unei "operaţiuni teroriste" majore pe teritoriul său înaintea masacrului de la Crocus City Hall, ci şi de la Iran, au declarat trei surse familiare cu acest subiect potrivit Reuters.

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, bărbaţi înarmaţi au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la concertul din 22 martie de la sala de spectacole Crocus City Hall, ucigând cel puţin 144 de persoane, în violenţe revendicate de gruparea militantă Statul Islamic.

Aşa cum relatam în articolele noastre anterioare, Moscova, profund neîncrezătoare în intenţiile Washingtonului, a minimalizat la vremea respectivă informaţiile şi avertismentul trimise de americani.

Citiți și Atacul de la Crocus City Hall. Noi dovezi că serviciile de securitate ruse ştiau de ameninţarea ISIS înainte de eveniment

Dar ca Rusia să respingă informaţiile furnizate de aliatul diplomatic Iran cu privire la acest atac, asta ridică serioase întrebări cu privire nu neapărat la eficienţa serviciilor de securitate ruseşti, ci la intenţiile reale din spatele refuzului Kremlinului de a lua în serios avertismentele şi a încerca să contracareze atacul.

"Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtăşit Moscovei informaţii despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, informaţii care au fost obţinute în timpul interogatoriilor celor arestaţi în legătură cu atentatele mortale din Iran", a declarat una dintre surse.

Iranul a arestat 35 de persoane în ianuarie, inclusiv un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic cu sediul în Afganistan, despre care a spus că au legătură cu două atentate gemene cu bombă la 3 ianuarie în oraşul Kerman, care au ucis aproape 100 de persoane.

Citiți și Atacul de la Crocus Mall. Ofiţeri FSB s-ar fi aflat în sala de concerte în timpul atacului terorist de la Moscova [NEXTA]

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluţia Islamică din 1979. Surse din serviciile de informaţii americane au declarat că ISIS-K a comis atât atacurile din 3 ianuarie din Iran, cât şi împuşcăturile din 22 martie din Moscova.

Statul Islamic a ocupat cândva mari porţiuni din Irak şi Siria, impunând o domnie a terorii şi inspirând atacuri ale lupilor singuratici în ţările occidentale, dar a fost declarat învins teritorial în 2017.

Totuşi, ISIS-K, una dintre cele mai înfricoşătoare ramuri ale sale, a ridicat din nou profilul grupului prin vărsări de sânge pe scară largă.

Citiți și Putin recunoaşte că "islamiştii radicali" au fost autorii masacrului de la Moscova, dar dă în continuare vina pe Ucraina

ISIS-K, numită după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părţi din Iran, Turkmenistan şi Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârşitul anului 2014 şi şi-a cucerit rapid o reputaţie de brutalitate extremă.

"Operaţiune semnificativă"

A doua sursă, care a solicitat de asemenea anonimatul din cauza sensibilităţii subiectului, a declarat că informaţiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul şi ţinta exactă.

"Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiţi să se pregătească pentru o operaţiune semnificativă în Rusia [...] Unul dintre terorişti (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia", a declarat cea de-a doua sursă.

A treia sursă, un înalt oficial de securitate, a declarat: "Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autorităţile iraniene şi-au îndeplinit obligaţia de a alerta Moscova pe baza informaţiilor dobândite de la acei terorişti arestaţi".

Întrebat în legătură cu raportul Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: "Nu ştiu nimic despre acest lucru".

Citiți și Suspecţii atacului terorist de la Moscova au fost aduşi în faţa instanţei. Unul dintre ei era literalmente inconştient

Ministerul de Externe al Iranului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la acest articol. Casa Albă nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

O sursă familiarizată cu informaţiile americane privind un atac iminent în Rusia a declarat că acestea se bazează pe interceptări ale unor "discuţii" între militanţii ISIS-K.

Contestând afirmaţiile americane, Rusia a declarat că Ucraina are legătură cu atacul, fără a furniza dovezi. Kievul a negat cu tărie afirmaţia.

Cetăţeni tadjici

Atentatele din Kerman şi de lângă Moscova au implicat cetăţeni tadjici. ISIS-K a recrutat persoane în mod agresiv din fosta republică sovietică săracă Tadjikistan, spun experţii în securitate.

Citiți și Putin a respins ca "şantaj" avertismentele SUA privind un potenţial incident terorist, cu doar 3 zile înainte de atacul din Crocus Mall

Surse au declarat că Iranul a discutat cu Tadjikistanul despre preocupările sale în materie de securitate. O sursă diplomatică din Tadjikistan a confirmat că Teheranul a discutat recent cu Duşanbe problema implicării tot mai mari a etnicilor tadjici în activităţile militante.

Statul Islamic nutreşte o ură virulentă faţă de şiiţi - secta dominantă din Iran şi, de asemenea, ţinta atacurilor filialei sale din Afganistan. Gruparea musulmană sunnită de linie dură îi consideră pe şiiţi drept răzvrătiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe