Rusia ia în considerare vânzarea de sisteme antirachetă S-400 către Iran


Lansator de rachete S-400.
Lansator de rachete S-400. (Captură Foto)

În timp ce a comentat în legătură cu posibilitatea ca Rusia să vândă Iranului sistemul său antirachetă S-400 Triumf, directorul executiv al companiei ruse de apărare Rostec, Serghei Chemezov, a susţinut că acel contract în valoare de 1,9 miliarde USD pentru patru astfel de sisteme a fost semnat în septembrie 2014 între Rusia şi China.

Rostec include compania de stat Rosoboronexport ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme, fiind de fapt singura companie din Rusia cu aceste drepturi.

Chemezov a anunţat că Rusia a propus furnizarea câtorva sisteme antibalistice Antei-2500 către Iran în cadrul unei expoziţii internaţionale de apărare desfăşurată în Abu Dhabi în 23 februarie, conform unui raport publicat în 24 februarie de publicaţia rusă Kommersant.

Moscova speră ca acest lucru va duce la finalizarea unei bătălii legale declanşate de retragerea unei oferte ruse în 2007 privind vânzarea sistemului S-300PMU-1 către Iran, pentru care Teheranul cere o compensaţie de 4 miliarde USD din partea Rusiei. Dar dacă Iranul nu doreşte să accepte sistemul Antei-2500 ca un înlocuitor, atunci Rusia ar putea lua în considerare să vândă Iranului noul său sistem antirachetă S-400.

Chemezov a susţinut că Rusia a propus acest acord Iranului cu aproximativ 2 luni în urmă şi că Teheranul analizează propunerea, susţine publicaţia Want China Times.

Almaz-Antei, o filială aerospaţială a Concernului rus de Apărare Aerospaţială, este compania care produce sistemul S-400 şi a refuzat să comenteze asupra raportului privind propunerea din 23 februarie.

Rosoboronexport a semnat în 2007 împreună cu Ministerul iranian al Apărării un acord în valoare de 800 milioane USD pentru 5 sisteme antirachetă S-300PMU-1. Teheranul a plătit imediat un avans de 167 milioane USD şi Almaz-Antei a început producerea sistemelor. Iranul nu a primit niciodată sistemele deoarece Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la 3 ani după încheierea acordului o rezoluţie împotriva furnizării de arme moderne către Iran.

În septembrie 2012, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a dat ordinul pentru implementarea rezoluţiei şi Moscova a impus sancţiuni asupra Iranului. Deşi compania rusă a returnat avansul, Iranul a dus Rosoboronexport la un tribunal internaţional de arbitraj din Geneva, căutând o compensaţie de 4 miliarde USD. Moscova a făcut apel la o rezolvare paşnică a neînţelegerii, mai întâi promiţând să ofere sistemul antiaerian Tor-M1V – propunere respinsă de Teheran.

Până la acea dată, sistemele S-300 promise iniţial Iranului fuseseră demontate şi componentele lor au fost folosite pentru alte scopuri. În iunie 2013, ziarul Kommersant a raportat de două ori că sistemul antibalistic Antei-2500 va fi furnizat în schimb pentru a se rezolva problema, dar acel lucru nu a fost confirmat de guvern decât un an şi jumătate mai târziu.

O sursă din interiorul Rostec a declarat că noul sistem antirachetă S-400 este păstrat ca o propunere de rezervă. O sursă din cadrul serviciului diplomatic iranian a confirmat acest lucru, susţinând că ministrul rus al Apărării Serghei Shoigu a discutat chestiunea în cadrul unei vizite oficiale la Teheran. Propunerea privind S-400 ar putea fi mai atractivă pentru Teheran decât cea pentru sistemul Antei-2500. Moscova a susţinut că va fi dispusă să discute un acord privind sistemul S-400 doar dacă Iranul renunţă la procesul său de compensare financiară.

Compania Almaz-Antei este angajată deja cu 56 de oferte pentru producerea de sisteme S-400, incluzând 4 pentru China, care urmează să fie finalizate în 2020. Din acest punct de vedere, Rusiei i-ar fi mai avantajos să ofere Iranului sistemele Antei-2500, conform Want China Times.

S-400 are o rază de acţiune de 400 de metri, poate lua în vizor 72 de ţinte simultan şi poate ataca 36 de ţinte simultan. Sistemul este capabil să distrugă ţinte care zboară la altitudini de peste 30.000 de metri până la ţinte care zboară la o altitudine minimă de 5 metri.

Statele Unite se opun acestui acord între Rusia şi Iran, mai ales că Teheranul se află în negocieri intense cu ţările grupului P5 1 în vederea finalizării unui acord privind programul nuclear iranian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe