Rusia iese din tipar şi îşi exprimă indignarea faţă de atacul israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc

Un soldat israelian pe lângă un tanc Merkava la graniţa cu Libanul,  22 octombrie 2023.
Un soldat israelian pe lângă un tanc Merkava la graniţa cu Libanul,  22 octombrie 2023. (Jalaa Marey/AFP via Getty Images)

Observatori citaţi de AFP anunţă că bilanţul atacului aerian israelian de luni asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc a crescut la 11 morţi.

"Bilanţul loviturilor israeliene asupra anexei ambasadei iraniene a crescut la 11 morţi: opt iranieni, doi sirieni şi un libanez - toţi combatanţi, niciun civil", a transmis AFP.

Reacţia regională şi internaţională a venit câteva ore mai târziu, organizaţia libaneză Hezbollah - un aliat apropiat al Iranului - promiţând că Israelul va fi "pedepsit" pentru acest atac.

Mai mulţi comandanţi de top ai Gardienilor Revoluţiei - trupele speciale iraniene - au fost ucişi în atac într-un moment în care avea loc o reuniune militară la nivel înalt.

Ministerul de Externe al Rusiei a reacţionat după cum urmează: "Condamnăm cu fermitate acest atac asupra biroului consular iranian din Siria. Considerăm că orice atac asupra facilităţilor diplomatice şi consulare, a căror inviolabilitate este garantată de Convenţiile de la Viena relevante, este categoric inacceptabil".

Zerohedge.com subliniază că Rusia a minimizat - sau chiar a păstrat tăcerea - asupra atacurilor israeliene asupra Siriei, în trecut. Avioanele israeliene trag de obicei asupra Siriei de deasupra spaţiului aerian libanez din apropiere, dar sirienii se întreabă din ce în ce mai mult de ce Moscova nu-şi foloseşte sistemele sale antiaeriene majore desfăşurate în regiune pentru a se apăra împotriva unor astfel de atacuri asupra aliatului său, guvernul Assad.

Aparent, Rusia şi Israelul au ajuns cu ani în urmă la un acord de status quo, care permite raidurile israeliene atâta timp cât acestea vizează în mod ostentativ "active iraniene".

Printre cei ucişi în atacul de luni se numără Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), care ar fi supravegheat operaţiunile Forţelor Quds în Siria şi Liban.

În mod clar, capacităţile israeliene de informaţii sunt semnificative în ceea ce priveşte mişcările şi operaţiunile iraniene în interiorul Siriei, având în vedere că Israelul ştia în mod clar unde şi când a avut loc întâlnirea la nivel înalt - care era, de altfel, secretă.

O astfel de lovitură - împotrivă unei ambasade care se presupune că este "protejată" de normele diplomatice internaţionale susţinute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice - este oarecum fără precedent şi marchează astfel o escaladare masivă din partea Israelului.

David Asher, Senior Fellow la Hudson Institute şi fost înalt funcţionar al Departamentului de Stat în timpul administraţiei Trump, a avut următorul comentariu în privinţa a ceea ce va urma probabil:

"Este o lovitură uriaşă împotriva Forţei Qods a Iranului. Aşteptaţi-vă să vedeţi represalii iraniene cu rachete direct împotriva Israelului. Lucrurile trec de la războiul prin intermediari la un conflict direct. Preţul petrolului ar trebui să facă o mişcare decisivă în sus pe fondul riscului macro", a declarat acesta pentru zerohedge.

Alţii speculează în prezent că Israelul ar putea încerca să provoace un război cu Iranul pentru a obţine implicarea directă a SUA de partea sa. Situaţia Hezbollah de-a lungul graniţei de nord a Israelului continuă să fie la un nivel de criză, având în vedere că aproximativ 80.000 de cetăţeni israelieni rămân evacuaţi din case.

În ultimele luni, oficialii israelieni au lansat un plan îndrăzneţ pentru o "zonă tampon" impusă de SUA, care ar îndepărta Hezbollah de graniţa israeliană. Deşi planul prevede o forţă internaţională de menţinere a păcii, aceste trupe ar deveni, în esenţă, o forţă de ocupaţie - din punctul de vedere al organizaţiei Hezbollah şi al iranienilor.

Dar Israelul percepe probabil că are nevoie de sprijinul deplin al Washingtonului şi de susţinere militară dacă ar urma să ducă o bătălie finală cu Hezbollah, ceea ce ar prăbuşi cu siguranţă întregul Liban în haos şi criză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe