Rusia intenţionează să dezvolte colaborarea cu Găgăuzia

Găgăuzia
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)

În cadrul întâlnirii desfăşurate miercuri la Moscova cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, preşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi cu diaspora din cadrul Dumei de Stat, Leonid Sluţki, a declarat că Rusia intenţionează să dezvolte colaborarea cu Găgăuzia.

„Apreciem colaborarea dintre Găgăuzia şi Rusia şi intenţionăm să o dezvoltăm”, a declarat Sluţki, conform unui comunicat oficial.

Găgăuzia a organizat pe data de 2 februarie un referendum, considerat ilegal de către Chişinău, pe tema autodeterminării Găgăuziei în cazul unei uniri a Republicii Moldova cu România şi a apropierii de Uniunea Vamală condusă de Rusia.

Oficialul de la Moscova a „aprobat” modul în care au fost formulate întrebările în cadrul plebiscitelor din Găgăuzia şi le consideră „absolut oportune”.

Başcanul găgăuz, şi lider al partidului Regiunilor, a propus deschiderea unui consulat al Rusiei în Comrat şi a promis că investitorii ruşi vor fi scutiţi de impozite pe teritoriul Găgăuziei timp de cinci ani.

Recent, liderii democraţi de la Chişinău au denunţat comportamentul separatist al lui Formuzal ce va „provoca conflicte internaţionale” şi îl consideră vinovat de înrăutăţirea relaţiilor între Găgăuzia şi Moldova.

Conform presei din Moldova, locuitorii Găgăuziei au optat, cu un procent majoritar de 53%, pentru dreptul la autodeterminare şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe