Rusia îşi repară câteva dintre cele mai importante rafinării de petrol lovite de dronele ucrainene

Rafinărie în Rusia
Rafinărie în Rusia (Youtube - screenshot)

Potrivit Reuters, Rusia a reuşit să repare rapid câteva dintre cele mai importante rafinării de petrol lovite de dronele ucrainene, reducând capacitatea inactivă din cauza atacurilor la aproximativ 10%, faţă de aproape 14% la sfârşitul lunii martie.

Ucraina a intensificat atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice ruseşti de la începutul anului, lovind unele rafinării de petrol importante de pe teritoriul Rusiei - al doilea mare exportator de petrol din lume -, în atacuri care au dus la creşterea preţurilor petrolului.

Rusia susţine că atacurile cu drone reprezintă acte de terorism. Ucraina afirmă că atacurile sale cu drone asupra Rusiei sunt justificate deoarece luptă pentru supravieţuire, în timp ce Rusia a efectuat atacuri "masive de represalii" asupra infrastructurii energetice ucrainene.

De la atacul asupra marilor rafinării ruseşti, de la atacul asupra uzinei Taneco, din 2 aprilie, nu au mai fost raportate atacuri reuşite.

Rusia îşi repară rapid rafinăriile, în ciuda dificultăţilor de a obţine know-how occidental. Printre acestea se numără uzina Riazan, deţinută de Rosneft, care a repus în funcţiune unităţile primare de rafinare a petrolului CDU-4 şi CDU-6, precum şi rafinăria Kuibişhev, care repară CDU-4, precum şi CDU-5 şi CDU-6 de la Sizran, oprite anterior pentru întreţinere.

Potrivit sursei citate, capacitatea totală de rafinare primară a petrolului rusesc, oprită de drone, a fost redusă la 90.500 de tone pe zi (660.000 de barili pe zi), de la aproximativ 123.800 de tone pe zi (907.000 de barili pe zi) anterior.

Cu toate acestea, în total, capacitatea cumulată de rafinare primară a petrolului rusesc, care a fost pusă pe butuci din cauza diverselor opriri şi întreţineri, este aşteptată la 4,4 milioane de tone în aprilie, în creştere de la 4,1 milioane de tone în martie.

Repausul în atacurile Ucrainei vine după criticile venite din partea Statelor Unite, principalul consumator de energie din lume, unde preţul ridicat al carburanţilor este un subiect prioritar pe agenda de lucru în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie.

Răspunzându-i senatorului republican american Tom Cotton, care a întrebat de ce administraţia Joe Biden îi descurajează pe ucraineni de la atacurile asupra "capacităţilor de război" ale Rusiei, secretarul apărării Lloyd Austin a declarat, săptămâna trecută, în faţa comisiei pentru servicii armate a Senatului, că atacurile ar putea afecta pieţele energetice globale.

"Cu siguranţă, aceste atacuri ar putea avea un efect în lanţ în ceea ce priveşte situaţia energetică globală şi [...], sincer, cred că Ucraina este mai bine servită dacă se îndreaptă împotriva unor ţinte tactice şi operaţionale care pot influenţa direct lupta actuală", a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe