S-a lansat planul de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016

Lansarea Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016
Lansarea Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016 (mfa.gov.md)

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri a participat astăzi la lansarea Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016, împreună cu Secretarul General adjunct al Consiliului Europei (CoE), Gabriella Battaini-Dragoni, care a efectuat o vizită de lucru la Chişinău, potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

La eveniment au mai participat vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova Pirkka Tapiola, precum şi alţi oficiali moldoveni şi internaţionali.

Planul de acţiuni prevede continuarea reformelor în sistemul judiciar, combaterea corupţiei, funcţionarea instituţiilor democratice, respectarea drepturilor omului, libertatea de exprimare şi pluralismul mass-media, descentralizarea etc. Documentul a fost adoptat de Comitetul de Miniştri al CoE în noiembrie 2013 şi elaborat la iniţiativa CoE şi UE, în strînsă colaborare cu autorităţile naţionale.

În context, viceministrul Valeriu Chiveri a declarat că Planul de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016 este un instrument suplimentar în promovarea agendei europene a ţării şi aduce o valoare adăugată procesului de integrare europeană.

Oficialul moldovean a mai menţionat că R. Moldova contează în continuare pe sprijinul şi asistenţa acordată de către CoE în realizarea reformelor iniţiate, inclusiv prin componenta Programului privind măsurile de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale rîului Nistru. De asemenea, a fost reiterat obiectivul central al ţării de a încheia monitorizarea de către APCE şi trecerea la etapa de post-monitorizare.

La rândul său, Secretarul General adjunct al CoE Gabriella Battaini-Dragoni a subliniat că reforma instituţională este esenţială în lupta împotriva corupţiei şi a asigurat în continuare autorităţile R. Moldova de sprijinul plenar al CoE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe