Şase cercetători vor da în judecată Institutul Diplomatic Român

.
. (Photos.com)

Şase cercetători ai Institutului Diplomatic Român (IDR) vor da în judecată instituţia, acuzând că au fost daţi afară într-un mod abuziv, relatează România Liberă.

La rândul său, directorul IDR, Dan Petre susţine că a fost constrâns să-i concedieze pe cei şase, ca urmare a unui raport al Curţii de Conturi, care atrăgea atenţia că aceştia nu respectau prevederile Codului Muncii.

Cei şase cercetători concediaţi sunt conf. dr. Armand Goşu, conf. dr. Florin Diaconu, conf. dr. Andrei Şiperco, conf. dr. Alin Ciupală, prof. dr. Ovi­diu Bozgan, lect. univ. dr. Bogdan Antoniu, Curtea de Conturi susţinând că aceştia nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii privind numărul maxim de ore muncite într-o săptămână.

Concret, potrivit Curţii de Conturi, cei şase aveau contract de muncă şi la o altă instituţie de învăţământ superior, în speţă Universitatea Bucureşti, iar prin însumarea acestor contracte se depăşea durata maximă a orelor de muncă admise de legislaţie.

"Concedierea e şi abuzivă, şi ilegală, sper că voi dovedi în instanţă acest lucru. Eu şi colegii mei, şase profesori de la Universitatea Bucureşti, am dat IDR în judecată. Decizia e cu atât mai stranie cu cât, deşi la IDR numărul celor care predau şi la Universitate e mult mai mare, doar noi, şase, am fost daţi afară“, a declarat pentru RL Armand Goşu.

"Toţi am intrat prin concurs la acest institut. Din punctul nostru de vedere, decizia este ilegală şi abuzivă. Codul Muncii spune că orice persoană poate munci în interiorul mai multor contracte de muncă. În accepţiunea statului, munca este o infracţiune“, a declarat, la rândul său, Florin Diaconu.

Contactat de România Liberă, expertul în legislaţia muncii, Cristian Mihai, a explicat că au existat situaţii în care numărul orelor admise a fost depăşit dacă angajatul a dorit asta. În principiu, acest prag a fost introdus în Codul Muncii ca o formă de protecţie pentru angajat, însă dacă o persoană vrea să muncească mai mult, respectând cele 11 ore de repaus între două zile de muncă, atunci se poate

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne