Scandalul listelor electorale. Ponta propune cinci noi miniştri. Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au demisionat

Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
06.08.2012

UPDATE Premierul Victor Ponta a prezentat propunerile de candidaţi la funcţiile de miniştri: Interne - Mircea Duşa, Administraţie - Radu Stroe, Afaceri Externe - Titus Corlăţean, Relaţia cu Parlamentul - Dan Şova şi Justiţie - Mona Pivniceru. Acestea au fost făcute în urma discuţiilor pe care Ponta le-a avut cu partenerii din Coaliţie şi cu preşedintele interimar Crin Antonescu, pe fondul scandalului legat de actualizarea listelor electorale. El i-a apreciat pe miniştrii demisionari Ioan Rus şi Victor Paul Dobre şi a precizat că Guvernul trebuie să se adapteze noilor situaţii.

***

Ministrul de Interne, Ioan Rus, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, au anunţat că şi-au înaintat demisiile din cauza presiunilor care s-au făcut asupra lor în ultimele zile. Ei au fost implicaţi în scandalul listelor electorale pe care USL doreşte să le modifice în încercarea de validare a referendumului.

Ioan Rus şi-a motivat gestul spunând că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru pe care l-a considerat inacceptabil.

"Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumărate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare", a spus Ioan Rus. El a mai spus că este de părere că referendumul a fost organizat "suficient de bine, chiar bine" şi că el este un politician "onest, corect".

Rus a precizat că listele pentru referendum "au fost curăţate", iar pe ele au fost înscrişi 18.294.514 cetăţeni şi, cu toate acestea, Curtea Constituţională a cerut de la MAI date suplimentare şi lămuriri cu privire la precizia cu care au fost furnizate anumite informaţii.

Demisia lui Rus, cerută de PDL

Democrat-liberalii au cerut duminică demisia lui Ioan Rus, după ce acesta a declarat că va fi efectuat un "mini-recensământ", vizitele la domiciliul alegătorilor vor dura trei secunde, iar dacă oamenii nu vor fi găsiţi acasă, vor fi rugaţi vecinii să ofere informaţii despre ei, mai ales în mediul rural. La oraşe, Rus declarase că nu se ştie exact cum se va proceda având în vedere timpul foarte scurt avut la dispoziţie.

PDL a criticat iniţierea unui nou recensământ, în grabă, fără a fi organizat conform tuturor prevederilor legale.

"Cerem ca ministrul de Interne, Ioan Rus, să demisioneze imediat. A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al Uniunii Europene. A spus public, în faţa a 22 de milioane de români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la doi-trei oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă. Iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot. Aceasta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem că nu şi domnul ministru Rus trebuie să plece", a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a negat, în cursul zilei de sâmbătă, că ar fi discutat cu premierul Victor Ponta despre remanierea lui Rus, care s-a ocupat de punerea la punct a listelor electorale pe baza cărora a avut loc recensământul de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

"O remaniere este strict o problemă internă a Guvernului. Am vorbit ani de zile despre faptul că domnul fost preşedinte (Traian Băsescu, n.r.) îşi aroga un rol excesiv, supraconstituţional, în poveste asta şi nu am să fac ce i-am reproşat dânsului. Nu e treaba mea, ci a premierului, eventual a Guvernului în întregul său dacă doresc să facă o remaniere" , a spus Antonescu, la Antena3.

Premierul Victor Ponta a afirmat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot nu este de 18,2 milioane de persoane, aşa cum declarase Rus, şi că intenţionează să stabilească vinovaţii de această situaţie, după ce va rezolva solicitarea primită din partea Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor