Scandalul posibilelor falsuri expuse la Muzeului Naţional de Artă.Turcan îi ia apărea lui Adrian Năstase

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Facebook)

Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor i-a invitat, marţi, pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi pe directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, pentru dezbateri cu privire la lucrările prezentate în cadrul expoziţiei Victor Brauner, despre care s-a spus în spaţiul public că ar fi false. Proprietarul acestora, fostul premier Adrian Năstase, le-a retras din muzeu înainte ca acestea să fie expertizate.

Invitaţia a fost făcută la solicitarea preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, după cum a precizat preşedintele Comisiei de cultură, Iulian Bulai, iar în cadrul ei Turcan a făcut declaraţii favorabile fostului premier PSD condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupţie, afirmând că acuzaţiile legate de tablourile trimise de acesta la muzeu nu erau fundamentate.

Concret, Turcan a subliniat obligaţia autorităţilor din domeniu de a proteja instituţiile de cultură "de politizări sterile, de atacuri nefondate", astfel încât acestea să fie credibile. Ea a afirmat că la adresa unei expoziţii făcute de Muzeul Naţional de Artă au fost aduse nişte acuze în spaţiul public, "fără a exista o fundamentare a lor", scrie Agerpres.

"Din secunda zero am dorit rezolvarea problemei şi aflarea adevărului şi ulterior redarea credibilităţii acestei instituţii. După apariţia acelor informaţii, am solicitat domnului director o prezentare detaliată a fiecărei opere expuse în expoziţia Brauner, cu certificările din spatele fiecărei opere, astfel încât să ştim cu toţii de unde proveneau operele respective. Operele aduse în discuţie ca fiind susceptibile de lipsă de autenticitate proveneau dintr-o colecţie privată şi mai fuseseră în expoziţii publice de mai multe ori, în decursul timpului, fiind chiar premiate de Ministerul Culturii în urmă cu mulţi ani şi fiind chiar şi subiect al unei coliţe de timbre făcută în 2003. Deci, exact acele tablouri care au fost suspectate ca fiind false. Din nefericire, pentru că s-a urmărit un scandal public şi nu aflarea adevărului, operele respective, fiind în colecţie privată, au fost retrase din expoziţie de către proprietar pentru că nu există o procedură privind statutul operelor din colecţii private", a arătat Turcan.

Liberala a mai susţinut că s-a ajuns la concluzia, împreună cu profesioniştii cu care colaborează la Ministerul Culturii, ca, pe viitor, când se mai organizează expoziţii, mai ales cu opere din colecţii private, să existe un ghid de bune practici pe care orice entitate culturală, fie că este vorba despre o instituţie publică sau privată, să-l urmărească şi colecţiile să fie verificate înainte, corect manipulate, cu un regim foarte clar al deţinerii, al momentului retragerii, inclusiv cu privire la promovarea care se face, prin detaliile oferite.

"Expertizarea este, de asemenea, cel mai important punct din acest ghid de bune practici. (...) În colecţia de la MNAR au fost folosite opere aparţinând unui proprietar privat şi, ulterior, foarte multe persoane în spaţiul public au solicitat ca ministerul să angajeze experţi, chiar internaţionali, să verifice autenticitatea acelor tablouri. Împreună cu Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor am agreat, în unanimitate, că nu există temei legal ca ministerul să angajeze bani publici pentru a aduce experţi internaţionali să verifice obiecte dintr-o expoziţie privată care nu se mai află expuse în spaţiul public", a explicat ministrul Culturii.

Raluca Turcan a evidenţiat ca şi-ar fi dorit sincer ca toţi experţii care au ieşit în spaţiul public şi au considerat că ar fi tablouri falsificate să se fi adresat Ministerului Culturii şi conducerii muzeului.

"Noi suntem oameni care luptă împotriva traficului ilicit de bunuri culturale, care lucrează la îmbunătăţirea legislaţiei pentru protecţia patrimoniului cultural românesc, suntem oameni care militează pentru aflarea adevărului şi, atunci, am fi avut posibilitate să chemăm experţi să verifice autenticitatea pieselor respective, atât timp cât se aflau în interiorul muzeului, în expoziţie. Fiind proprietate privată, demersul politizat a fost practic şi inutil pentru o curiozitate pe care cu toţii o avem din perspectiva militantismului şi a deschiderii pentru calitatea patrimoniului cultural expus cu diferite ocazii", a punctat ministrul Culturii.

Reamintim că expertul Pavel Şuşară a adus acuzaţii grave Muzeului Naţional de Artă al României, afirmând că în expoziţia ”Victor Brauner. Între oniric şi ocult” sunt incluse lucrări false. Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, pe care Pavel Şuşară o conduce, a sesizat Ministerul Culturii.

Ulterior, istoricul de artă Adrian Buga a lansat "un protest public", acuzând că la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) au fost expuse, în cadrul expoziţiei dedicate lui Victor Brauner, o serie de opere de artă cu mari probleme de autenticitate. Acestea fac parte din colecţiile fostului premier Adrian Năstase şi ale fiilor acestuia. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Pe 26 ianuarie, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu (FET), Adrian Năstase, a anunţat că îşi va retrage din expoziţia Victor Brauner de la Muzeul Naţional de Artă al României toate lucrările, nu doar pe cele expuse anterior la Piatra Neamţ, acest lucru fiind comunicat directorului MNAR, Călin Stegerean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne