Scenariul "Presiuni de la Cotroceni pe un judecător CCR". Dorneanu: "Ne putem imagina orice! E o mare stare de insecuritate"

Unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, a avut o întâlnire privată cu Simina Tănăsescu, consilier prezidenaţial, în urma căreia o parte a presei a acuzat presiuni venite de la Cotroceni după decizia în cazul Kovesi.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

O parte a presei (Antena 3 şi RTV) şi politicieni precum Florin Iordache şi Şerban Nicolae acuză o formă de presiune asupra lui Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR cu mandatul depăşit, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, via consilierul Simina Tănăsescu, pe fundalul scandalului declanşat de decizia în cazul Kovesi. Cotroceniul neagă, în timp ce preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu vorbeşte despre "o mare stare de disconfort, insecuritate şi mari semne de întrebare privind starea democraţiei în România".

"M-am întâlnit cu doamna Simina Tănăsescu (consilier prezidenţial - n.r.), la cererea dânsei. Am fost la Facultatea de Drept, unde avea examene. M-a rugat prietenos să vin până la dânsa că are o misiune ingrată. Mi-a spus: uite, am hârtia aceasta (o cerere de la Fundaţia Vedem Just, prin care solicită preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, să pună în discuţie mandatul lui Petre Lăzăroiu - n.r). Zic: ştiu, e o aberaţie, circulă de vreo două săptămâni, eu nu iau în consideraţie. Păi da, dar zice: preşedintelui i se cere imperios să se emită un decret. Cu ce obiect? Păi, decret de revocare a ta. Zic: ştii bine că nu are niciun temei, nu are nicio prerogativă. Da, dar suntem în situaţia în care, dacă nu emite acest decret, ne dă în judecată respectiva asociaţie, dacă îl emite ne dai tu în judecată. Eu am zis: bineînţeles că aşa va fi.

Opinia publică trebuie să ştie, deoarece chestiunea e cu bătaie lungă. Nu este a mea. Nu mă priveşte pe mine. Eu nici nu contez în ecuaţia asta. (...) Dacă se întâmplă chestiunea asta există un motiv foarte plauzibil (...) ca preşedintele să spună: până când nu lămurim problema mandatului lui Lăzăroiu nu emit decretul de revocare (a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi - n.r.). Nu o pot bănui pe doamna Tănăsescu cu care, repet, eu am o relaţie foarte bună şi o respect. Nu o pot bănui că vezi doamne mi-a strecurat discret: vezi că eşti în pericol dacă nu faci nu ştiu ce. Nu. Dânsa în mod civilizat mi-a spus asta. Eu am luat act. (...) Aştept decretul preşedintelui", a declarat Petre Lăzăroiu pentru Agerpres.

Administraţia Prezidenţială neagă presiunile

"Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie, cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona Dreptului financiar. (...) A avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice vedem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de Drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel Instituţia preşedintelui României.

Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu. În aceste zile, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă pentru că desfăşoară activităţi didactice", a arătat Administraţia Prezidenţială.

Reacţia şefului CCR

"Dacă văd decretul îl voi putea comenta. Nu cred că cineva se poate gândi la aşa ceva. Un judecător constituţional poate fi revocat doar în două mari cazuri: 1. Dacă a săvârşit o faptă penală şi atunci aici avem text de lege sau dacă a săvârşit diferite fapte disciplinare şi atunci doar plenul Curţii Constituţionale poate decide.(...) Da, mi-a spus domnul Lăzăroiu! Nu comentez întâlnirea. O respect pe doamna Tănăsescu şi nu ştiu ce resorturi au determinat-o.

O anumită presiune simţim şi ne putem imagina orice, repet ORICE. Legal şi constituţional nu se poate da un decret de revocare a domnului judecător. El a avut un rest de mandat şi apoi restul şi la acea vreme nimeni nu a contestat. Legal şi constituţional mandatul său este absolut în regulă. Dacă se va emite un decret de revocare el va fi atacat în condiţiile legii. Se creează însă o mare stare de disconfort, insecuritate şi mari semne de întrebare privind starea democraţiei în România", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, pentru stiripesurse.ro.

Demersul VeDemJust

Preşedintele CCR fusese somat de asociaţia VeDemJust - din care face parte ca membru fondator magistratul Cristi Danileţ - să constate încetarea mandatului de judecător al lui Petre Lăzăroiu.

În acelaşi timp, şeful CCR a fost invitat să lanseze procedura de ocupare a postului vacant şi să convoace plenul pentru a se lămuri soarta deciziilor pronunţate de la 4 mai 2018 până în prezent la deliberarea şi adoptarea cărora a participat practic un civil. Printre acestea se numără şi controversata decizie luată de Curte în cazul Kovesi.

Mai multe detalii despre demers aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne