Schulz speră într-o schimbare a politicii lui Merkel privind expulzarea imigranţilor fără loc de muncă

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.04.2014

Preşedintele Parlamentului European şi candidatul Socialiştilor Europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, Martin Schulz, a declarat că ar putea exista o schimbare în planurile guvernului Merkel privind limitarea şederii în Germania a imigranţilor care nu şi-au găsit un loc de muncă, inclusiv cei comunitari, informează joi ziarul ABC.

Într-un interviu acordat Cadena SER, Schulz, care este membru al Partidului Social-Democrat (SPD) ce face parte din marea coaliţie de guvernământ condusă de cancelarul german, a declarat că 'Angela Merkel guvernează cu noi şi va exista cu siguranţă o modificare a politicii sale'. El a ţinut totuşi să precizeze că 'nu este ambasadorul Germaniei în Spania', ci preşedinte al PE şi că de 20 de ani pledează pentru o politică diferită privind imigraţia.

În opinia sa, Europa devenită continent al imigraţiei are nevoie de un sistem pentru a limita imigraţia ilegală. El a explicat că, deşi nu este ceva foarte popular pentru stânga politică, acest lucru nu înseamnă că toată lumea poate veni în Europa, ci că trebuie deschise 'canale legale' cum există în SUA, Canada sau Australia. UE trebuie să-i protejeze pe cei care suportă persecuţii politice şi să creeze un statut temporar pentru cei care fug dintr-o zonă de conflict, cum este cazul sirienilor.

Schulz şi-a exprimat dorinţa ca fiecare ţară să introducă cote proprii de primire a imigranţilor. 'Asupra Italiei, Spaniei, Ciprului sau Maltei apasă mai mult tensiunea imigraţiei, însă toată lumea trebuie să participe', a spus el. În ceea ce priveşte cauza de fond a imigraţiei, trebuie 'rezolvată problema umanitară' prin încurajarea dezvoltării agricole în nordul Africii - Egipt, Tunisia sau Maroc - şi combătută foametea, investind în continent şi punând sub semnul întrebării exporturile europene de arme. 'Mulţi vin din cauza conflictelor şi războaielor civile legate de exporturile noastre', a avertizat el.

Referitor la numirea lui Manuel Valls în postul de prim-ministru al Franţei, Schulz a spus că este vorba de 'cineva care ştie exact ce simt cetăţenii ţării sale' şi de aceea este sigur că îşi va atrage 'încrederea lor'. El a respins criticile celor care îl consideră pe Valls de dreapta: 'Şi pe mine aripa de stânga mă vede de dreapta, iar eu nu m-am considerat niciodată ca atare', a răspuns Schulz.

Politicianul german, care aspiră să conducă viitoarea Comisie Europeană dacă social-democraţii vor câştiga alegerile europarlamentare din 22-25 mai, s-a arătat convins că există 'marjă pentru o altă politică economică' care să combine disciplina bugetară cu investiţiile pentru a combate şomajul, mai ales în rândul tinerilor. De aceea, Martin Schulz consideră că este necesară o largă majoritate de stânga în PE.

Schulz a respins premisa că stânga europeană şi-a asumat politica economică a dreptei, ilustrată prin tăierile impuse de troica CE-FMI-BCE, şi a dat asigurări că Parlamentul European a construit sub conducerea sa 'majorităţi ample', incluzând conservatorii în chestiuni precum supravegherea bancară, interzicerea 'anumitor tipuri de speculaţii' sau limitarea 'bonusurilor' pentru bancheri.

'Există multe ţări ale căror guverne social-democrate sau conservatoare nu au acceptat politica de austeritate' ca atare. În opinia sa, prioritatea o reprezintă întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), care oferă cele mai multe locuri de muncă şi care nu au acces la credite. El şi-a exprimat totodată dorinţa ca după ce Comisia Europeană va constata că actualele politici generează nelinişte, ele să fie obligatoriu schimbate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor