Secretarul de Stat american avertizează China că SUA nu va permite „acţiuni unilaterale” împotriva Taiwanului

Anthony Blinken, noul secretar de stat al administraţiei Biden
Anthony Blinken, noul secretar de stat al administraţiei Biden (POOL AFP / GETTY IMAGES)

Duminică, secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său chinez, Wang Yi, că SUA se opun acţiunilor regimului comunist chinez care vehiculează retorica invadării Taiwanului, transmite agenţia Reuters.

În timpul unei întâlniri de o oră între cei doi oficiali, în marja summit-ului G20, Blinken a avertizat că SUA se vor opune oricărei modificări unilaterale a status-quo-ului în situaţia China-Taiwan.

Mesajele agresive ale regimului comunist de la Beijing împotriva Taiwanului s-au înmulţit extrem de tare în ultimele 12 luni, provocând Taiwanul să încheie noi contracte de armament cu SUA.

Tensiunile au generat noi procese de dezgheţ diplomatic iniţiate de ţări din Europa faţă de guvernul taiwanez.

Taiwanul a fost fondat de generalul naţionalist chinez Chan Kai Shek după ce a fost înfrânt de către trupele lui Mao Tsedun sprijinite de Rusia şi SUA, după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Chan Kai Shek luptase împotriva trupelor japoneze care invadaseră China în timpul conflagraţiei mondiale.

Joi, preşedinta Taiwanului a confirmat că administraţia Trump a lăsat pe insulă trupe speciale ale SUA, care antrenează forţele locale în vederea contracarării unui eventual atac din partea Chinei. Zvonuri despre aceste trupe speciale fuseseră lansate cu luni în urmă, însă fără a fi confirmate oficial.

În ultimele luni, China a intensificat hărţuirea Taiwanului, trimiţând sute de patrule formate din avioane de luptă, care au intrat în zona de identificare a Taiwanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe