Secretele vieţii marine: a fost descoperită o nouă specie de caracatiţă uriaşă în Alaska

Cele mai mari specimene din această familie de cefalopode cântăresc până la 180 kilograme şi au braţe de 3 metri lungime.
Caracatiţă gigantă din Pacific
Caracatiţă gigantă din Pacific (David Scheel)

Cercetătorii de la Alaska Pacific University din Anchorage au descoperit în apele din strâmtoarea Prince William din Golful Alaska, o nouă specie de caracatiţă gigantică din Pacific.

(David Scheel)

Analizele genetică ale probelor colectate de pescarii din zonă şi observaţiile prezentate de Nathan Hollenbeck şi David Scheel în ultimul număr al revistei American Malacological Bulletin indică faptul că noua specie – căreia nu i-a fost atribuită încă o denumire ştiinţifică - este similară cu singura caracatiţă gigantică din Pacific cunoscută până în prezent, denumită Enteroctopus dofleini.

De mulţi ani, dimensiunea caracatiţei uriaşe din Pacific a fost subiect de discuţii ştiinţifice şi populare. Guinness World Records indică faptul că cea mai mare caracatiţă cunoscută cântărea 136 kilograme şi, cu tentaculele întinse, măsura 9,8 metri.

Catalogul de cefalopode publicat de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) în 2016 indică, în schimb, faptul că specia Enteroctopus dofleini poate ajunge la 180 kilograme în greutate, iar tentaculele sale până la trei metri lungime. Unele publicaţii neoficiale susţin că cel mai mare exemplar de caracatiţă pescuită în Pacificul de Nord cântărea 272 kg şi măsura 9 metri.

Noua specie gigantică de caracatiţă din Pacific, în afara coroanei de braţe numite tentacule, prevăzute cu ventuze, are două marcaje albe distincte pe cap. Autorii subliniază faptul că studiile efectuate până acum sunt preliminare şi speră să descopere mai multe exemplare pentru a confirma ipotezele. Totodată, nu exclud existenţa altor specii similare de caracatiţe gigantice în Pacific.

Articol ştiinţific de referinţă: American Malacological Bulletin 35(2):134-144. 2017 https://doi.org/10.4003/006.035.0206 Body Patterns of the Frilled Giant Pacific Octopus, a New Species of Octopus from Prince William Sound, AK - Nathan Hollenbeck and David Scheel

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură