Şeful Forţelor Aeriene ruse: Moscova a trimis sisteme de rachete în Siria

La câteva zile după ce Obama a ordonat trimiterea de forţe speciale în Siria pentru a ajuta militanţii moderaţi în lupta împotriva grupului Statul Islamic, Rusia, care desfăşoară propria sa campanie de bombardamente împotriva rebelilor, a anunţat că a trimis în ţara arabă sisteme de rachete antiaeriene.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria. (Captură Foto)

Rusia a trimis sisteme de rachete în Siria pentru a-şi susţine campania de lovituri în aer, a declarat şeful Forţelor Aeriene ruseşti Viktor Bondarev într-un interviu publicat joi.

“Am trimis acolo [în Siria] nu doar avioane de luptă şi elicoptere, ci şi sisteme de rachete antiaeriene”, a declarat Bondarev pentru ziarul Komsomolskaya Pravda.

Acesta a declarat că Rusia a luat decizia de a trimite sisteme de rachete în Siria deoarece “am luat în considerare fiecare ameninţare posibilă”.

Bondarev a declarat că Rusia are peste 50 de avioane şi elicoptere în Siria, “exact numărul de care avem nevoie. Pe moment, nu avem nevoie de mai mult”.

Moscova şi-a început campania aeriană din Siria în 30 septembrie, susţinând că urmăreşte doar să sprijine regimul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic şi împotriva altor grupuri pe care acesta le numeşte teroriste.

Dar SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de bombardare împotriva Statului Islamic, susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.

În ceea ce priveşte incursiunea unui avion de luptă rusesc în spaţiul aerian turcesc în luna octombrie, Bondarev a declarat că incidentul s-a produs deoarece avionul a zburat de-a lungul graniţei turceşti într-un nor dens după ce “echipamentele sale au indicat că anumite sisteme antiaeriene situate la sol au încercat să îl captureze”.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în 3 octombrie datorită condiţiilor de vreme dificile, conform NDTV.

Turcia a declarat că avionul rusesc a părăsit spaţiul său aerian după ce a fost interceptat de două avioane de luptă turceşti F-16.

După acest incident, NATO a anunţat că este pregătită să ajute Turcia, stat membru al alianţei militare vestice.

“Turcia este un aliat puternic. Are o forţă aeriană capabilă, aşadar, forţele armate turceşti sunt primele care vor răspunde, dar NATO este aici pentru a le ajuta şi asista dacă este necesar”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe