Şeful ONU pentru drepturile omului: În conflictul Israel-Hamas, toate părţile implicate au comis crime de război

Volker Türk
Volker Türk (un.org)

Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat joi că au fost comise crime de război de toate părţile implicate în conflictul dintre Israel şi Hamas, cerând ca acestea să fie investigate, iar cei responsabili să fie traşi la răspundere, potrivit Reuters.

"Încălcări clare ale drepturilor internaţionale ale omului şi ale legilor umanitare, inclusiv crime de război şi, posibil, alte crime în conformitate cu dreptul internaţional, au fost comise de toate părţile. Este timpul - a trecut de mult timpul - pentru pace, anchetă şi responsabilitate", a declarat Turk în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Bărbaţii înarmaţi ai Hamas au ucis 1.200 de persoane şi au capturat 253 de ostatici în atacul asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit bilanţului israelian.

Atacul a declanşat o ofensivă israeliană în Gaza condusă de Hamas, despre care se spune că are ca scop salvarea ostaticilor rămaşi şi eradicarea Hamas. Autorităţile sanitare din Gaza spun că peste 30.000 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise în timpul ofensivei.

Turk, care a prezentat un raport privind situaţia drepturilor omului în Gaza şi în Cisiordania ocupată de Israel, a declarat că biroul său a înregistrat "multe incidente care ar putea fi considerate crime de război din partea forţelor israeliene". El a adăugat că există, de asemenea, indicii că forţele israeliene s-au angajat în "atacuri nediscriminatorii sau disproporţionate", încălcând astfel dreptul internaţional.

Turk a afirmat că grupurile armate palestiniene, care lansează proiectile fără discriminare în sudul Israelului şi faptul că ţin ostaticii, au încălcat, de asemenea, dreptul umanitar internaţional.

Israelul spune că face tot ce poate pentru a minimiza daunele provocate civililor.

Într-un discurs care a stârnit aplauzele multor participanţi la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ambasadorul palestinian Ibrahim Khraishi a declarat: "Din nefericire, unii condamnă ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie şi, de asemenea, cu cei mai puternici termeni posibili, dar nimeni nu-şi aminteşte şi nu condamnă uciderea copiilor, femeilor şi bătrânilor".

Elan Tiv, fiica fostului ostatic Aviva Siegel, care a asistat la discursul lui Turk împreună cu mama sa, a declarat că celor care au aplaudat intervenţia palestiniană "ar trebui să le fie ruşine" de ei înşişi.

"Nu ar trebui să puteţi dormi noaptea, pentru că sunt copii din ambele părţi care sunt ucişi", a spus Tiv, al cărei tată, Keith, rămâne captiv în Gaza.

Turk a adăugat că o ofensivă terestră în oraşul supraaglomerat Rafah, situat la graniţa sudică, unde se estimează că sunt aproximativ 1,5 milioane de persoane după ce şi-au părăsit casele din nord pentru a scăpa de ofensiva israeliană, ar atrage pierderi masive de vieţi omeneşti.

El a spus că un astfel de asalt ar creşte riscul unor crime atroce, ar stimula şi mai multe strămutări şi "ar semna un mandat de condamnare la moarte a oricărei speranţe pentru un ajutor umanitar eficient".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe