Senat: Agenţii de circulaţie vor da conducătorilor auto avertismente contabilizate în portofoliul acestora

Comisia pentru administraţie publică din Senat a întocmit, marţi, cu largă majoritate, un raport favorabil propunerii legislative care modifică legea privind circulaţia pe drumurile publice în sensul că agenţii de circulaţie vor da conducătorilor auto, care comit contravenţii în trafic, avertismente ce vor fi contabilizate în portofoliul acestora în acelaşi mod în care sunt contabilizate şi punctele-amendă.

Iniţiatorul proiectului de lege, senatorul PDL Florin Staicu, a declarat pentru AGERPRES că avertismentele vor fi contabilizate, urmând să fie şterse în situaţia în care conducătorul auto nu va comite o altă contravenţie în termen de şase luni de la primirea avertismentului.

"Proiectul meu de lege introduce avertismente contabilizate în portofoliul contravenţional al conducătorului auto, aşa cum sunt şi punctele de amendă din actualul Cod Rutier. Avertismentele pe care le-am propus eu sunt valabile şase luni. Dacă în acest interval de timp conducătorul auto nu mai comite o altă abatere de la Codul Rutier, avertismentul se şterge ca şi punctele de amendă. În cazul în care în cele şase luni conducătorul auto săvârşeşte o altă contravenţie, atunci el va fi amendat conform Codului Rutier", a explicat senatorul.

Staicu a precizat că proiectul de lege vine în sprijinul conducătorilor auto care "la acest moment ştiu că atunci când îi va opri un agent de circulaţie îi va şi certa şi le va da şi amendă".

"Ştim cu toţii că astăzi acordarea unor astfel de avertismente ţine numai de starea de spirit a agentului de circulaţie, ceea ce dă un caracter subiectiv. Ele sunt acordate doar dacă agentul de circulaţie îl simpatizează pe conducătorul auto, iar în caz contrar acesta acordă direct amendă", a mai spus senatorul democrat-liberal.

Potrivit proiectului de lege, contravenţiile sunt împărţite pe mai multe clase, în funcţie de gravitatea faptei, sancţiunile acordate fiind pentru clasa I - avertisment scris, pentru clasa II - 2 sau 3 puncte-amendă, pentru clasa III - 4 sau 5 puncte-amendă, pentru clasa IV - de la 6 la 8 puncte-amendă, pentru clasa V - de la 9 la 20 puncte-amendă, iar pentru clasa VI - de la 21 la 100 puncte-amendă.

Plenul Senatului urmează să dea un vot raportului întocmit de Comisia pentru administraţie publică. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne