Septimius Pârvu (EFOR): ”Mai bine să nu avem vot prin corespondenţă în 2016, decât să avem o lege proastă” (video)

Proiectul legii votului prin corespondenţă este tergiversat în continuare, a arătat un reprezentant al Campaniei Politică fără Bariere.
Septimius Pârvu
Septimius Pârvu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) urmează să prezinte, marţi, o primă formă a legii votului prin corespondenţă Comisiei de cod electoral, urmând ca săptămâna viitoare proiectul să fie dezbătut de Senat. Expertul electoral Septimius Pârvu, reprezentant al Campaniei Politică fără Bariere (PfB), a explicat pentru Epoch Times de ce rapiditatea cu care avansează proiectul în Comisie este o problemă, având în vedere tergiversările de până acum.

”Ieri nici nu a fost o dezbatere. A fost mai degrabă o întâlnire-fulger în care partidele au prezentat poziţii faţă de cele 6 întrebări cheie pe care li le-a adresat Autoritatea Electorală Permanentă. Sunt 6 întrebări legate de înregistrare, de cine poate să voteze, care este termenul de depunere a plicurilor”, a spus specialistul de la Expert Forum.

El a arătat că partidele au poziţii destul de divergente. La prima întrebare, privind la ce alegeri se poate aplica votul prin corespondenţă, PNL, PSD şi UDMR au fost în consens doar referitor la aplicarea acestuia la alegerile prezidenţiale. ”Noi, membrii Campaniei Politică fără Bariere, am cerut să se aplice la toate tipurile de alegeri, dar să existe o simulare înainte de locale pentru că într-adevăr este o situaţie mai complicată legată de circumscripţii şi logistică. La fel şi legat de referendum în ceea ce priveşte timpul în care se pot primi aceste plicuri”, a precizat Septimius Pârvu.

În privinţa persoanelor care pot vota, expertul electoral a arătat că Politică fără Bariere a militat şi pentru ca românii din ţară să poată vota prin corespondenţă. ”La parlamentare această modalitate de vot poate face diferenţa. Dacă eşti la Constanţa şi trebuie să te duci la Baia Mare să votezi este o distanţă enormă. Trebuie să faci două zile pe drum ca să votezi, aşa că practic este aceeaşi discuţie ca la prezidenţiale când românii au trebuit să facă sute de kilometri ca să voteze. Partidele privesc foarte limitat această chestiune”, a explicat el.

Pârvu mai consideră că marea problema este rapiditatea cu care se trece legea. ”Este o lege care aduce multe pericole cu ea dacă mecanismele nu sunt gândite corect. Este o chestie populistă. Vine un an electoral. A fost un motiv foarte important pentru care s-au pierdut voturi în 2014 şi nu ştiu dacă partidele îşi mai permit asta în 2016. Pe de altă parte au fost tergiversări mari, demisia lui Mihai Voicu din funcţia de preşedinte al Comisiei, greva celor de la PNL. Practic au trecut săptămâni întregi fără să se întâmple nimic la Comisie şi acum se apropie termenul limită noiembrie pentru ca această lege să se poată aplica la parlamentare”, a declarat el pentru Epoch Times.

Este o lege care aduce multe pericole cu ea dacă mecanismele nu sunt gândite corect. Este o chestie populistă. Vine un an electoral. A fost un motiv foarte important pentru care s-au pierdut voturi în 2014 şi nu ştiu dacă partidele îşi mai permit asta în 2016.

Faptul că mai e doar o lună timp nu justifică însă să trecem o lege proastă. Mai bine nu avem deloc o astfel de lege pentru 2016 decât să avem o lege foarte proastă şi să ne trezim in procesul electoral cu fraude enorme”, atrage atenţia Septimius Pârvu.

Reprezentantul PfB a mai spus că Politică fără Bariere colaborează cu AEP şi a prezentat acesteia propriul proiect de lege. ”De la Parlament nu am primit niciun punct de vedere referitor la poziţiile noastre pe care le-am transmis. Există interese din partea partidelor ca acest vot prin corespondenţă să nu fie implementat foarte repede. Am asistat la pasarea vinei de la o autoritate la alta în ultima vreme. AEP nici n-a fost desemnată să facă proiectul de lege până de curând, (şi totuşi i s-a reproşat că nu l-a făcut n.r). ”, a concluzionat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne