Serghei Lavrov atacă SUA în timpul vizitei în America Latină

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Getty Images)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat luni "şantajul, ultimatumurile şi ameninţările" Occidentului la adresa unor ţări precum ţara sa şi aliatul acesteia Cuba, unde a început un turneu în America Latină, potrivit AFP.

Lavrov, care va vizita, de asemenea, Venezuela şi Brazilia - care găzduieşte o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul G20 - i-a spus omologului cubanez Bruno Rodriguez, la Havana, că ambele naţiuni sunt victimele unor "presiuni ilegale" din partea SUA şi a aliaţilor săi.

"Realităţile unei lumi multipolare... provoacă o reacţie agresivă din partea Statelor Unite şi a altor ţări ale minorităţii mondiale, care doresc prin toate mijloacele să-şi păstreze dominaţia, hegemonia şi diktatul. Mijloacele folosite de reprezentanţii Statelor Unite şi de alte ţări occidentale în acest scop nu includ diplomaţia, ci şantajul, ultimatumul, ameninţările, folosirea forţei militare brute şi sancţiunile", a spus el.

SUA menţin un embargo comercial împotriva Cubei încă de după revoluţia condusă de Fidel Castro în urmă cu şase decenii şi au instituit sancţiuni stricte împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

"Cuba ştie pe propria piele ce înseamnă o presiune ilegală: un embargou total pe care numai Statele Unite îl apără ca fiind o acţiune legitimă. Este inacceptabil pentru toţi ceilalţi membri ai comunităţii mondiale. Dar acest lucru nu opreşte Washingtonul", a declarat Lavrov, aflat în cea de-a noua sa vizită în Cuba - a doua într-un an.

Rusia şi Cuba şi-au consolidat legăturile începând cu 2022, o Moscova din ce în ce mai izolată căutând noi parteneri diplomatici şi comerciali.

În noiembrie 2022, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.

Iar în aprilie 2023, Diaz-Canel a asigurat Moscova de "sprijinul necondiţionat al Cubei" în "confruntarea sa cu Occidentul". Autorităţile de la Havana nu au criticat niciodată asaltul Rusiei asupra vecinei Ucraina.

Cuba, aflată sub embargoul american din 1962, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii şi a primit petrol rusesc pentru a ajuta la atenuarea unei penurii zdrobitoare de combustibil.

Cuba şi URSS au fost aliaţi apropiaţi în timpul Războiului Rece, dar această cooperare s-a încheiat brusc în 1991, odată cu dizolvarea blocului sovietic.

În timp ce lucrează la refacerea legăturilor, aliaţii au semnat acorduri de cooperare în domeniile construcţiilor, tehnologiei informaţiei, băncilor, zahărului, transporturilor şi turismului.

Potrivit cifrelor ruseşti, schimburile comerciale cu Cuba au ajuns la 450 de milioane de dolari în 2022, 90% din această sumă fiind reprezentată de vânzările de petrol şi ulei de soia către Havana.

În septembrie anul trecut, Cuba a anunţat că a efectuat arestări în legătură cu presupusul trafic al cetăţenilor săi pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina.

De atunci, nu au mai apărut informaţii despre această anchetă.

Lavrov se va întâlni cu Diaz-Canel înainte de a se deplasa marţi în Venezuela şi apoi în Brazilia pentru summitul G20.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe