Serviciile americane susţin că Siria ar putea trimite un sistem de rachete rusesc grupului Hezbollah. Cu ajutorul mercenarilor Wagner

Sistemul de apărare antiaeriană rusesc Pantsir-S1
Sistemul de apărare antiaeriană rusesc Pantsir-S1 (themoscowtimes.com)

SUA dispune de informaţii potrivit cărora preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să furnizeze grupului militant libanez Hezbollah un sistem de apărare antirachetă de producţie rusă, au declarat două persoane familiare cu această situaţie, relatează Yahoo News.

Organizaţia de mercenari ruşi Wagner, care operează în Siria, a fost însărcinată cu efectuarea livrării sistemului de rachete sol-aer SA-22, au declarat persoanele respective. Nu este clar dacă acesta a fost deja livrat sau cât de aproape este de livrare.

Sistemul a fost furnizat iniţial de Rusia pentru a fi folosit de guvernul sirian, au precizat sursele.

Una dintre surse a susţinut că SUA a monitorizat mişcările recente ale sistemului, care este cunoscut şi sub numele de Pantsir. Cealaltă sursă a afirmat că evaluarea SUA s-a bazat parţial pe informaţii obţinute despre discuţiile dintre Assad, Wagner şi Hezbollah cu privire la livrarea sistemului.

The Wall Street Journal a raportat anterior că Wagner ar putea furniza sistemul Hezbollah. Rolul lui Assad nu a fost raportat anterior.

Atât Wagner, cât şi luptătorii Hezbollah operează de ani de zile în Siria, unde au lucrat alături de forţele armate ruse şi siriene pentru a susţine regimul Assad împotriva opoziţiei siriene.

Hezbollah a început să îşi retragă luptătorii în ultimii ani, dar grupul este susţinut şi de Iran, care este un aliat apropiat al lui Assad.

A treia sursă familiarizată cu serviciile secrete occidentale a declarat că există dovezi ale unei colaborări tot mai intense între Hezbollah şi Wagner în Siria.

Posibilitatea ca Hezbollah să dispună în curând de un nou sistem de apărare aeriană vine pe fondul îngrijorărilor că militanţii iau în considerare deschiderea unui nou front în războiul Israelului împotriva Hamas, la graniţa de nord a Israelului cu Libanul.

SUA a avertizat în repetate rânduri Hezbollah şi alte grupări susţinute de Iran să rămână în afara conflictului şi a poziţionat portavioane şi trupe în regiune pentru a încerca să descurajeze o eventuală escaladare.

De asemenea, trupele israeliene au mai vizat aceste sisteme de rachete în interiorul Siriei, ca parte a unor atacuri mai ample asupra siturilor militare iraniene din această ţară.

Nu este clar cât de multă influenţă a avut Rusia asupra deciziei de a furniza sistemul Hezbollah.

De la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în august, Kremlinul a făcut unele încercări de a absorbi mercenarii Wagner şi activele grupului. Dar, până la sfârşitul lunii septembrie, SUA nu a văzut o schimbare decisivă în ceea ce priveşte preluarea de către Kremlin a proprietăţii depline asupra luptătorilor, a relatat anterior CNN.

Însă Rusia i-a găzduit pe liderii Hamas la Moscova la începutul acestei luni, ceea ce a stârnit indignarea guvernului israelian.

Comunitatea serviciilor de informaţii americane consideră, deocamdată, că Iranul şi reprezentanţii săi îşi calibrează răspunsul la intervenţia militară a Israelului în Gaza pentru a evita un conflict direct cu Israelul sau cu SUA, impunând totuşi costuri adversarilor săi, potrivit CNN.

Dar Iranul nu menţine un control perfect asupra umbrelei sale de grupuri suplimentare, spun oficialii americani, în special asupra Hezbollah.

Hezbollah este un aliat al Hamas, grupul care a atacat Israelul la 7 octombrie, şi s-a poziţionat de mult timp ca luptând împotriva Israelului. Oficialii americani sunt profund îngrijoraţi de faptul că politica internă a grupului ar putea determina Hezbollah să escaladeze tensiunile care mocnesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe