Serviciile secrete americane sunt "convinse" că un răspuns major al Iranului împotriva Israelului este iminent

(AFP/Getty Images)

Serviciile secrete americane sunt "convinse" că Iranul pregăteşte un răspuns de represalii împotriva Israelului pentru atacul de luni asupra complexului ambasadei iraniene din Siria, au declarat oficiali americani pentru CBS News, şi că un atac ar putea fi iminent.

Oficialii afirmă că SUA "a preluat informaţii potrivit cărora Iranul plănuieşte un atac de represalii care ar include un roi de drone Shaheed şi rachete de croazieră. Oficialii spun că momentul şi ţinta sunt necunoscute, dar un răspuns proporţional la atacul de la Damasc ar fi acela de a lovi o unitate diplomatică israeliană".

Citiți și SUA îndeamnă Teheranul să nu ţintească bazele americane în cazul unui răspuns împotriva Israelului

În ceea ce priveşte posibila sincronizare, ei cred că va avea loc până la sfârşitul Ramadanului, săptămâna viitoare. Israelul a emis deja avertismente ferme că orice atac direct de pe teritoriul iranian va fi întâmpinat cu un răspuns "mai puternic", ducând conflictul la următorul nivel.

Sursa citată mai relatează că "vineri, la Teheran, a avut loc înmormântarea celor şapte membri IRGC ucişi în presupusul atac israelian din Damasc, printre care erau doi generali".

Citiți și Iranul se pregăteşte să atace Israelul şi avertizează SUA să "stea deoparte pentru a nu fi loviţi"

Un analist hawkish de la Middle East Institute, Jason Brodsky, a remarcat, vineri, că există rapoarte potrivit cărora regimul iranian ar putea avea în vedere să lovească un complex diplomatic israelian într-o ţară terţă prin intermediul dronelor & rachetelor. Israelul are ambasade în Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egipt, Azerbaidjan şi Turcia.

"Eu aş fi atent la Iordania", a adăugat acesta citat de Zero Hedge.

Acesta este un scenariu pe care liderii iranieni şi regionali l-ar putea considera "proporţional". Ideea ca un stat suveran să atace în mod intenţionat ambasada sau consulatul unei alte ţări a fost nemaiîntâlnită înainte de atacul de luni al Israelului.

Cu toate acestea, Israelul a încercat să susţină în faţa comunităţii internaţionale - care, în general, a condamnat atacarea ambasadelor - că ceea ce a fost de fapt distrus a fost o clădire militară folosită de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC).

Citiți și Gaz pe foc. Israelul ar fi bombardat ambasada Iranului în Siria, ucigând consilieri militari şi comandanţi

Câteva publicaţii şi experţi au subliniat că atacul israelian, care a ucis unsprezece persoane şi a eliminat un general de rang înalt din cadrul IRGC Quds, este de fapt o declaraţie de război.

De exemplu, Hamidreza Azizi, de la Institutul german pentru afaceri internaţionale şi de securitate, a căutat imediat să sublinieze că loviturile care au spulberat un consulat de lângă clădirea principală a ambasadei "sunt văzute de unii din Iran ca o declaraţie de război a Israelului împotriva Iranului".

El a mai scris că "reprezintă o schimbare faţă de angajamentele anterioare, lovind direct solul iranian reprezentat de consulatul său din Siria - spre deosebire de ţintirea ofiţerilor IRGC din siturile siriene".

Citiți și SUA asigură Iranul că "nu a avut nicio implicare" în atacul asupra ambasadei din Damasc. Israelul susţine că a lovit doar o "clădire militară"

În prezent, Israelul se pregăteşte pentru un răspuns inevitabil şi se pare că apelează la forţe de rezervă suplimentare. Hezbollah ar putea, de asemenea, să deschidă un front de război mai mare.

Potrivit Barron's, liderul mişcării libaneze Hezbollah a declarat, vineri, că Iranul va riposta în mod inevitabil după ce o lovitură - în mare parte atribuită Israelului - a distrus săptămâna aceasta consulatul său din Damasc, ucigând doi generali.

"Fiţi siguri că răspunsul Iranului la atacul asupra consulatului său din Damasc este inevitabil", a declarat Hassan Nasrallah, într-un discurs televizat care a marcat Ziua Quds (Ierusalim) - o zi anuală de mitinguri pro-palestiniene organizate de Iran şi aliaţii săi.

Citiți și Israelul avertizează Iranul de un război regional extins dacă va fi atacat direct

Cel puţin până acum, luptele zilnice de tip "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" de-a lungul graniţei de nord a Israelului au rămas sub control, dar cu greu. Liderii israelieni au avertizat că întregul Liban ar putea fi bombardat până la "era de piatră" dacă Hezbollah începe un război total.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe