Serviciul de Securitate ucrainean a pus jos unul din sistemele radar ruseşti Nebo-U, în regiunea Briansk

Sisteme radar ruseşti Nebo-U cu rază lungă de acţiune
Sisteme radar ruseşti Nebo-U cu rază lungă de acţiune (Mil.ru, https://commons.wikimedia.org)

Serviciul de Securitate al Ucrainei a luat în vizor un sistem radar rusesc Nebo-U cu rază lungă de acţiune din regiunea Briansk, care monitoriza cerul până la o adâncime de 700 km pe teritoriul Ucrainei, anunţă Ukrainska Pravda (UP), citând o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU).

Concret, ucrainenii au distrus un sistem Nebo-U modernizat, care îi ajuta pe ruşi să detecteze mijloacele de atac ucrainene şi susţinea bombardierele care atacau zonele de frontieră ucrainene cu bombe aeriene ghidate.

O sursă din cadrul UP afirmă că şapte drone de tip kamikaze au lovit sistemul radar de 100 de milioane de dolari.

Surse din cadrul SSU au confirmat că sistemul nu mai este operaţional şi că "probabil s-a transformat într-o strecurătoare".

Acum, ruşii au mai puţine capacităţi de detectare a ţintelor aeriene de-a lungul graniţei de nord a Ucrainei.

Acesta este al doilea sistem Nebo-U distrus de cea de-a 13-a Direcţie principală de contrainformaţii militare a SSU. Primul a fost distrus în regiunea Belgorod din Federaţia Rusă.

Recent, a fost distrus şi un sistem radar Kasta-2E2 în apropierea oraşului Berdiansk, ocupat temporar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe