Sex, informaţii secrete şi politică - cum gelozia a scos la suprafaţă scandalul Petraeus

Generalul David Petraeus. (Chip Somodevilla / Getty Images)
Epoch Times România
16.11.2012

Generalul în retragere David Petraeus a comis un adulter, dar nu această faptă în sine a precipitat căderea lui, ci o succesiune de evenimente imprevizibile în care se regăsesc amanta sa geloasă, o altă femeie seducătoare şi un agent zelos al FBI, scrie AFP într-un comentariu publicat azi.

Sex, informaţii secrete şi politică, scandalul care are toate ingredientele picante ale celor mai bune pelicule hollywoodiene a sfârşit prin compromiterea ierarhiei militare şi interpelarea Congresului, ajungând şi în Biroul oval, în contextul controversatei anchete cu privire la moartea ambasadorului american în Libia.

Scandalul a izbucnit pe data de 9 noiembrie, la trei zile după alegerile prezidenţiale, popularul erou al războiului din Irak, David Petraeus, anunţându-şi brusc demisia din CIA, mărturisind că, după 38 de ani de la căsătorie, i-a fost infidel soţiei sale. Acest general cu patru stele, în vârstă de 60 de ani, considerat artizanul ieşirii din hăţişul irakian, a părăsit armata în luna septembrie 2011 pentru a prelua conducerea CIA.

Focul scandalului a început să mocnească în luna noiembrie 2011, când generalul Petraeus s-a angajat în relaţia extraconjugală cu Paula Broadwell, pe care a cunoscut-o în Afganistan, unde aceasta a venit să-i scrie biografia: 'All In: The Education of General Petraeus'. Şi ea măritată, această fascinantă diplomată a prestigioasei academii militare West Point, devine repede geloasă şi se simte ameninţată de o veche prietenă a generalului, Gill Kelly, o femeie elegantă şi mondenă în vârstă de 37 de ani, care frecventează mediile militare din Florida.

La opt luni de la începerea relaţiei cu Petraeus, Paula Broadwell începe să-i trimită presupusei sale rivale mail-uri anonime de ameninţare, iar aceasta din urmă se simte în pericol, astfel că în luna iunie ea decide să vorbească cu un prieten de la FBI, căruia îi arată respectivele mesajele, ceea ce precipită prăbuşirea faimosului general.

'Relaţia extraconjugală a apărut în mail-uri' în timpul anchetei FBI, declară pentru AFP o persoană apropiată de caz. 'Ancheta a început ca o afacere penală clasică odată cu aceste mesaje', adaugă sursa care a cerut să i se păstreze anonimatul. 'Este greşit să se afirme că Petraeus a făcut obiectul unei anchete, noi nu investigam un adulter', precizează vorbitorul. În urma percheziţiei de la domiciliu Paulei Broadwell şi după verificarea calculatorului său au fost confiscate numeroase documente secrete, dar printre acestea nu era 'nimic care să implice securitatea naţională', susţine sursa citată.

În luna iulie, directorul CIA află de existenţa acestor mesaje de ameninţare şi decide să pună capăt relaţiei cu Paula Broadwell. Dar odată cu el este pus într-o situaţie delicată şi generalul John Allen, propus pentru funcţia de comandant suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR), după ce a a ieşit la suprafaţă corespondenţa 'nepotrivită' dintre acesta şi Jill Kelley, schimb de mesaje ce pare să indice un flirt. În consecinţă, Obama suspendă desemnarea lui Allen în funcţia pentru care era propus, iar ministrul apărării cere o evaluare a eticii ierarhiei militare.

FBI şi ministerul Justiţiei desfăşoară ancheta discret timp de patru luni, până când agentul FBI prieten cu Jill Kelley rupe tăcerea. Temându-se de consecinţe asupra securităţii naţionale, Frederick Humphries, un agent în vârstă de 47 de ani, alertează republicanii, forţându-şi superiorii să facă dezvăluiri. Dar la Jill Kelley este găsită şi o poză în care acesta apare cu bustul gol, ceea ce alimentează speculaţiile şi FBI deschide încă o investigaţie.

Când scandalul a izbucnit, responsabilii din Congres au protestat pentru că nu au fost informaţi, fiind vorba de fapte ce ar putea avea implicaţii asupra siguranţei naţionale. Dar Obama afirmă că în prezent nu există nici o dovadă că aceste evenimente ar fi avut 'consecinţe negative pentru securitatea naţională'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor