Siria: Asma al-Assad, ţinta unui val de critici după ce a postat pe Instagram poze de la activităţi caritabile

Bashar al-Assad împreună cu soţia sa Asma. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.08.2013

Soţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad a provocat indignare în rândul utilizatorilor aplicaţiei Instagram, după ce a postat pe contul său de Instagram poze vesele în care apare în diverse activităţi caritabile, relatează Daily Mail.

În ceea ce părea a fi o încercare de a-şi recâştiga popularitatea, Asma al-Assad şi-a deschis contul de Instagram în luna iulie, însă nu a durat mult până ce s-a confruntat cu reacţia utilizatorilor aplicaţiei.

În pozele de pe contul de Instagram, Asma (de origine britanică) poate fi văzută servind refugiaţii într-o bucătărie mobilă sau pregătind masa alături de voluntarii asociaţiei Melodia Vieţii la începutul acestei luni.

Deşi unii utilizatori au comentat pozele, lăudând 'sufletul frumos' al Asmei al-Assad, majoritatea comentariilor au fost mai puţin binevoitoare.

'Îmi plac hainele şi pantofii tăi de designer... plătiţi cu sângele poporului tău! Serios, Maria Antoaneta este un înger prin comparaţie cu tine', a comentat un utilizator Instagram.

Alţi utilizatori vorbesc despre 'ipocrizia' doamnei al-Assad, care distribuie poze în care este înfăţişată având grijă de tineri, în timp ce zeci de mii de copii au murit în războiul ce durează de doi ani în Siria.

Până în prezent se credea că peste 100.000 de persoane au fost ucise în conflictul început în primăvara lui 2011.

Pe de altă parte, în timp ce milioane de persoane au fugit din calea luptelor în statele vecine, regimul sirian pare să îşi fi intensificat încercările de a arăta o viaţă normală a preşedintelui.

Pentru Nadim Houry, director adjunct la Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Est, contul de Instagram al Asmei al-Assad este ceva diferit de ceea ce făceau lideri precum fostul preşedintele egiptean Hosni Mubarak sau dictator libian Moammer Gaddafi.

'Cred că este vorba de generaţii. Nu ştiu dacă liderii mai în vârstă, cum ar fi Mubarak şi Gaddafi, foloseau reţelele de socializare, dar regimul sirian a fost întotdeauna dornic să arate lumii o imagine modernă', explică el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor