Siria: După asasinarea unui lider kurd, miliţiile kurde fac un apel inedit


Luptatori ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) îşi salută camarazii care ajung în oraşul Dohuk din nordul Irak-ului, la 14 mai 2013
Luptatori ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) îşi salută camarazii care ajung în oraşul Dohuk din nordul Irak-ului, la 14 mai 2013 (SAFIN HAMED / AFP / Getty Images)

Comitetele de protecţie ale poporului kurd (YPG), aripa armată a Partidului Uniunii Democrate (PYD), grupul sirian al Partidului kurd al muncitorilor (PKK), au lansat marţi un apel pentru mobilizarea generală împotriva grupurilor islamiste armate, după asasinarea unui lider kurd în partea de nord-est a Siriei.

Acest lucru a fost raportat de către Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). YPG-ul a cerut "tuturor celor care pot purta arme" să se alăture luptătorilor pentru a proteja regiunile pe care le controlează de atacurile grupării teroriste numită „Statul islamic din Irak şi Levant”, care este o organizaţie înfiinţată recent prin fuziunea Statului Islamic din Irak (ISI), fiind formată din grupurile de insurgenţi sunniţi afiliaţi cu Al-Qaeda şi militanţii islamici din Frontul Nusra.

La numai câteva ore după asasinarea liderului PYD, Isa Huso, în localitatea Qamichli, comitetele au anunţat că sunt gata să respingă orice atac. Această crimă vine la cel puţin două săptămâni de când miliţiile kurde sunt pe teren şi luptă împotriva islamiştilor, preluând controlul asupra diferitelor localităţi din nord-est.

Isa Huso, membru al Consiliului Suprem kurd, urca la bordul maşinii sale pentru a merge la locul de muncă atunci când o bombă plantată pe vehicul a explodat, după cum s-a raportat de către agenţia de ştiri Firat.

"Uciderea lui Isa Huso este un mesaj de ură împotriva kurzilor şi Kurdistanului ... este un atac împotriva Rojava (un teritoriu kurd din Siria)", a declarat Congresul Naţional Kurd (KNK), care strânge în jurul său kurzii răspândiţi în Europa.

Marţi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a raportat, de asemenea, că cel puţin 11 copii au fost ucişi în raidul aerian efectuat de guvernul sirian asupra oraşului Homs şi în regiunea Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe