Siria: trei jurnalişti dispăruţi la Alep

Sky News Arabia, canalul arab de televiziune prin satelit cu sediul în Dubai, a pierdut contactul cu trei membri ai echipajului său care se aflau în apropiere de Alep (AMER HILABI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.10.2013

Jurnaliştii canalului de televiziune Sky News Arabia documentau activităţile umanitare din zonă, dar au fost daţi dispăruţi. Aceştia sunt: un reporter din Mauritania, un cameraman libanez şi un şofer sirian. Potrivit asociaţiei Reporterilor Fără Frontiere 96 de jurnalişti au fost ucişi în timpul conflictului din Siria.

Sky News Arabia, canalul arab de televiziune prin satelit cu sediul în Dubai, a pierdut contactul cu trei membri ai echipajului său care se aflau în apropiere de Alep, în nordul Siriei, una dintre zonele din ţară cele mai expuse la risc. Acest lucru a fost anunţat de către acelaşi post care a lansat un apel pentru a-i găsi.

Cei trei dispăruţi sunt jurnalistul mauritan Ishak Moctar, cameramanul libanez Samir Kassab şi un şofer sirian, al cărui nume nu a fost făcut cunoscut la cererea familiei sale. Contactul cu cei trei a încetat marţi şi directorul canalului, Nart Boura, a explicat că echipa se ocupa de aspectele umanitare ale crizei din Siria.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea presei Reporteri Fără Frontiere (RSF), cel puţin 32 de jurnalişti străini şi sirieni au dispărut sau sunt răpiţi în Siria. De asemenea, potrivit RS, de la izbucnirea revoltei în martie 2011, au fost cel puţin 25 de jurnalişti şi 71 de citizen jurnalişti ucişi în timpul furiosului conflict din Siria.

Lansat de mai puţin de un an, Sky News Arabia este născut din unirea la BSkyB, cu sediul în Londra şi compania Abu Dhabi Media Investment Corporation (Admic). Noul canal de ştiri în arabă, alături de Al - Jazeera şi Al - Arabiya, este cel mai important din Golful Persic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor