Sistemul de compensaţii nominative substituit prin sistemul de asistenţă socială

Tatiana Chiriac
08.04.2012

Începând cu 1 aprilie a.c., compensaţiile nominative acordate unor anumite categorii sociale dezavantajate vor fi anulate. Excepţie vor face veteranii de război, precum şi participanţii la avaria de la Cernobâl, pentru care aceste alocaţii se vor păstra. Toate aceste prevederi se conţin într-un proiect de lege aprobat miercuri de Guvern.

Potrivit Agenţiei „Infotag”, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a menţionat în şedinţă că modificările legislative vin să substituie treptat sistemul de compensaţii nominative prin sistemul de asistenţă socială, bazat pe testarea veniturilor reale şi evaluarea necesităţilor solicitanţilor.

Conform proiectului de lege, mărimea compensaţiilor nominative acordate nu se va indexa şi nu se va majora, iar numărul beneficiarilor va descreşte treptat.

Prim-ministrul Vladimir Filat a precizat că această acţiune se înscrie nu doar în angajamentele asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional, ci şi în modul de gestionare a resurselor financiare interne şi de direcţionare a plăţilor pentru cei care au cu adevărat nevoie de ele.

În urma modificărilor, sursele bugetare pentru plata compensaţiilor urmează să fie reduse cu 56% sau cu circa 200 milioane de lei faţă de anul 2010, iar numărul beneficiarilor de compensaţii nominative - cu 61%.

Datele Casei Naţionale de Asigurări Sociale arată că în anul 2010, 241 mii de persoane din 14 categorii au beneficiat de compensaţii nominative, în acest scop fiind alocaţi 353 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor