Snowden mulţumeşte Rusiei pentru acordarea azilului. SUA este ”extrem de dezamăgită”

Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)
Epoch Times România
02.08.2013

Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA, care a dezvăluit un program secret de supraveghere electronică a comunicaţiilor de către guvernul SUA, mulţumeşte Rusiei pentru că i-a acordat azil politic provizoriu pentru un an, susţinând că "dreptatea a prevalat", reiese dintr-un comunicat remis de wikileaks.

Snowden a plecat joi de pe aeroportul rus Şeremetievo, unde se afla de mai bine de o lună, către un loc secret, dar sigur, după ce Rusia i-a acordat statutul de refugiat, relatează Reuters. Americanul era blocat de mai bine de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, de când a venit din Hong Kong. La 16 iulie, el a depus o cerere de azil temporar în Rusia.

"În ultimele opt săptămâni, Administraţia Obama nu a manifestat niciun fel de respect pentru legile naţionale şi internaţionale, dar, în final, dreptatea a prevalat. Mulţumesc Rusiei pentru că mi-a acordat azil", a declarat Edward Snowden.

Statele Unite şi-a exprimat profunda dezamăgire referitoare la decizia Rusiei de a-i acorda azil politic temporar lui Snowden şi evaluează "utilitatea" întâlnirii dintre preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin, programată în septembrie, la Moscova.

"Suntem extrem de dezamăgiţi", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, adăugând că în mod clar nu s-a înregistrat "o evoluţie pozitivă" în ceea ce priveşte cooperarea dintre cele două state.

"Domnul Snowden este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate şi este vizat de trei capete de acuzare.Trebuia trimis în Statele Unite cât mai rapid. Decizia Rusiei afectează cooperarea de lungă durată dintre Moscova şi Washington", a adăugat acesta.

Referitor la întrevederea dintre Barack Obama şi Vladimir Putin programată în septembrie, Jay Carney a precizat că se "evaluează utilitatea acestei întâlniri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor