Socialiştii din Elveţia, poziţie extrem de dură: PSD şi ALDE sunt angajaţi în subminarea statului de drept. Păpuşarul operaţiunii e Dragnea

Gaze lacrimogene, bastoane, grenade, pumni, bocanci în capul cetăţenilor. Aşa a arătat protestul din 10 august iar Europa a reacţionat. Inclusiv social-democraţii din Elveţia, care condamnă dur cele întâmplate.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

În timp ce Viorica Dăncilă se chinuie să-i convingă pe şefii Comisiei Europene că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului său (un guvern care, spune Viorica, avea un bilanţ foarte bun) şi că Jandarmeria a intervenit legitim, în străinătate reacţiile faţă de cele întâmplate în România curg. Şi nu doar în presă. Partidul social-democrat elveţian critică dur cele întâmplate la mitingul Diasporei şi transmite că reacţia violentă total disproporţionată a Poliţiei este la fel de inacceptabilă ca şi motivaţia politică ce îi stă la bază.

De asemenea, social-democraţii elveţieni acuză că PSD şi ALDE sunt de mai mult de un an angajaţi în subminarea treptată a statului de drept şi în slăbirea sistemului judiciar iar păpuşarul întregii acţiuni este Liviu Dragnea, liderul partidului postsocialist PSD, partid aflat la guvernare împreună cu ALDE din anul 2017.

"La 10 august, aproximativ 100.000 de protestatari au urmat chemarea unui grup puţin cunoscut de a se opune degradării statului de drept şi relaxării reglementărilor anticorupţie. După ce persoane mascate - protestatarii vorbesc de provocatori plătiţi - au folosit violenţa, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi, potrivit informaţiilor iniţiale, chiar şi gaze iritante împotriva demonstranţilor paşnici. Au fost afectaţi chiar şi copii. Bilanţul trist al operaţiunii brutale: aproximativ 420 de demonstranţi şi 35 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi, unii dintre ei grav. Pentru PS elveţian, reacţia violentă total disproporţionată a poliţiei este la fel de inacceptabilă ca şi motivaţia politică ce îi stă la bază.

Partidul de guvernământ postsocialist PSD împreună cu partenerii lor de coaliţie “liberali” ALDE sunt de mai mult de un an angajaţi în subminarea treptată a statului de drept şi în slăbirea sistemului judiciar. Ei fac tot posibilul pentru ca Direcţia Naţională Anticorupţie, sprijinite de UE, să funcţioneze în gol. PSD este complet neimpresionat de protestele masive care au scos deja sute de mii de cetăţeni în stradă în 2017.

Păpuşarul întregii acţiuni este Liviu Dragnea, liderul partidului postsocialist PSD, partid aflat la guvernare împreună cu ALDE din anul 2017. Dragnea controlează guvernul, însă nu poate fi prim-ministru din cauza cazierului judiciar. Condamnat definitiv înaintea ultimelor alegeri la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală, el a primit în iunie 2018 o nouă sentinţă de trei ani de închisoare pentru corupţie.

În esenţă, ultimele atacuri ale guvernului lui Dragnea asupra sistemului judiciar vizează prevenirea transformării ultimei condamnări într-o condamnare definitivă şi investigarea mai largă în jurul afacerilor sale. Inacceptabil este, de asemenea, rolul putred de bogatei Biserici Ortodoxe Române, care tace cu privire la eşecul politic al guvernului şi, în schimb, agită împotriva homosexualităţii şi a valorilor europene. Post-socialiştii mulţumesc Bisericii Ortodoxe prin scutirea ei fiscală şi dezincriminarea corupţiei şi a abuzului sexual", scriu social-democraţii pe site-ul lor.

În aceste context, Social-democraţii europeni solicită Consiliului Federal să sporească presiunile asupra României.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Articol realizat cu sprijinul Rezist Zurich.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne