Soluţia autorităţilor columbiene la seceta care afectează Bogota: Faceţi duş în cuplu sau deloc

Capitala Columbiei, afectată de secetă, 15 aprilie 2024
Capitala Columbiei, afectată de secetă, 15 aprilie 2024 (Getty Images)

Cuplurile din Bogota sunt rugate să facă duş împreună, deoarece rezervele de apă sunt raţionalizate în capitala columbiană.

Marile cartiere au fost deconectate joi de la reţeaua de apă pentru a menţine nivelurile periculos de scăzute ale rezervoarelor care au fost lipsite de precipitaţii din cauza fenomenului meteorologic cunoscut sub numele de El Nino.

"Duşuri în cuplu. Acesta este un exerciţiu educaţional de economisire a apei, nimic altceva. Acest tip de lucru ne va ajuta foarte mult. Aceste schimbări de comportament sunt esenţiale", a declarat primarul din Bogota, Carlos Fernando Galan.

Galan le-a cerut, de asemenea, locuitorilor să ia în considerare posibilitatea de a renunţa în totalitate la practicile lor zilnice de igienă, având în vedere că rezervoarele se află la "minime istorice".

"Dacă nu aveţi de gând să ieşiţi din casă duminică sau în orice altă zi a săptămânii, profitaţi de acest lucru şi nu faceţi baie", a pledat el înainte de întreruperea apei.

El Nino, care provoacă de obicei precipitaţii mai scăzute în America de Sud, a provocat anul acesta secete şi temperaturi record, obligând administraţiile din regiune să adopte măsuri de urgenţă.

Aflată în munţii Anzi, la 2.600 de metri deasupra nivelului mării, Bogota a fost ferită de cele mai apocaliptice scene. Capitala, de obicei ploioasă, înregistrează în medie 1.020 mm de precipitaţii în fiecare an - aproape de două ori mai mult decât Londra.

Cu toate acestea, perioadele anormal de lungi de caniculă şi de secetă au provocat incendii de vegetaţie în pădurile din jurul capitalei - sufocând unele cartiere cu fum - iar acum rezervoarele de care depind aproximativ 10 milioane de oameni sunt la un nivel "critic".

Rezervele din rezervorul Chingaza, care furnizează 70% din apa capitalei, sunt la 16% - cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Compania publică de apă din Bogota estimează că ar putea rămâne apă pentru 54 de zile.

Pentru a preveni un dezastru, oficialii locali au împărţit Bogota în nouă zone, fiecare dintre acestea urmând să fie deconectată de la reţeaua de apă timp de 24 de ore, prin rotaţie.

Primarul nu a precizat cât timp vor dura măsurile, dar le-a cerut bogotanilor să reducă consumul pentru ca acestea să se încheie mai repede.

"Să nu irosim nici măcar o picătură de apă în Bogota în acest moment", a declarat Galan reporterilor în această săptămână.

Bogota nu este singurul mare oraş din America Latină forţat să ia măsuri pentru a combate seceta. Mexico City a raţionalizat, de asemenea, rezervele de apă în ultima lună, iar Guatemala a declarat miercuri o situaţie de urgenţă în timp ce se luptă să domolească incendiile de vegetaţie.

Locuitorii oraşului Bogota au fost nevoiţi să se întrebe dacă ar trebui să facă duş, pentru cât timp şi câte găleţi să umple.

Puţini vor urma probabil sfatul lui Galan de a nu mai face baie, deoarece columbienii sunt extrem de atenţi la igienă, a declarat Mariana Garcia Achury, o femeie de 34 de ani din capitală care a spus că făcea baie cu o găleată pentru a economisi apă.

"Chiar nu cred că se va întâmpla asta", a spus ea. "Sau cel puţin dacă se va întâmpla, nu vor spune nimănui despre asta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe