Sportul românesc, între Zei, pokemoni, bani aruncaţi pe apa Sâmbetei şi lipsa unei strategii asumate

Trăim într-o lume a "Zeilor sportului" în care campionii noştri pot fi un brand de ţară, cu toate acestea investim prea puţin în sport şi nu avem o strategie asumată de toţi factorii implicaţi, astfel încât să optimizăm cheltuielile şi eforturile.
Forumul "Sportul - disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”
Forumul "Sportul - disciplină cheie pentru dezvoltarea personală” (Adrian Socaciu)

Zeci de personalităţi din lumea sportului - foşti campioni olimpici şi mondiali, preşedinţi de federaţii, experţi - miniştri, parlamentari, primari, reprezentanţi ai mediului de afaceri etc. s-au reunit marţi în cadrul forumului „Sportul – disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”, eveniment menit să găsească soluţii pentru revigorarea sportului românesc, aflat în profundă criză, prin sport înţelegându-se atât cel competiţional cât şi cel amator, componentă vitală pentru sănătatea fizică şi mentală a oricărei naţii.

Dezbaterile au pornit de la realitatea că, fie că ne place sau nu să o admitem, copiii noştri fac din ce în ce mai puţin sport, mulţi dintre ei ieşind de bună voie şi nesiliţi de nimeni prin parcuri doar ca să prindă pokemoni, cum s-a remarcat în cadrul dezbaterii. Potrivit unor statistici prezentate de Constantin Caliman, director adjunct în Ministerul Educaţiei anul şcolar trecut România avea doar puţin peste 12.200 de elevi înscrişi la cluburi sportive din 3,2 milioane de copii şi adolescenţi cât avem în învăţământul preuniversitar. Paradoxal, în aceste condiţii, majoritatea curţilor şcolilor nu sunt deschise în afara programului şcolar pentru copiii care vor să bată mingea căci directorii de şcoli se tem de acte de vandalism, în curriculum şcolar sunt doar două ore de sport pe săptămână pentru clasele I - VII şi 1 oră începând cu clasa a VIII şi chiar şi aşa mulţi părinţi le scot scutiri copiilor căci, cumva, s-a încetăţenit mentalitatea că sportul nu este ceva chiar necesar.

Evident, nici sportul de performanţă nu o duce foarte roz, căci, aşa cum a remarcat Alin Petrache, şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Românesc (COSR), prezent la dezbatere, de cât am investit, de atât avem, ba chiar sportul olimpic este peste nivelul societăţii, graţie eforturilor sportivilor.

"Dimensiunea performanţelor din aceşti ani este direct proporţională cu implicarea financiară şi managerială din ultimii 26 de ani pe care guvernul şi societatea civilă au avut-o şi cât am investit, atât avem, ba chiar mai mult decât am investit", graţie campionilor care au muncit din greu pentru performanţă, a remarcat Petrache, în contextul în care România pleacă la Rio cu cea mai redusă numeric delegaţie din ultimii 28 de ani, gimnastele noastre au ratat calificare la Olimpiadă iar canotajul este zguduit de scandalul dopajelor.

În consecinţă, sportul este în picaj, deşi aparent toată lumea - sau cel puţin cei prezenţi la dezbatere - pare a fi de acord că ar trebui să fie prioritate naţională.

Cum se poate ajunge însă că sportul să fie într-adevăr prioritate? Numai prin consens şi în urma elaborării unui proiect coerent, pe care să şi-l asume şi partidele politice, şi autorităţile locale, federaţii, sportivi, inspectorate şcolare etc. Altminteri, banii vor fi risipiţi şi sportul va continua să se zbată în colaps. Un exemplu ilustrativ despre ce a însemnat şi înseamnă lipsa unei viziuni şi unei corelări nevoie/ofertă a reieşit limpede din faptul că în timp ce federaţiile şi sportivii se plâng că nu au baze de antrenament, statul a construit peste 1000 de săli sportive despre care nimeni nu părea să ştie pe mâna cui au ajuns, are în lucru 32 de bazine în timp ce Federaţia de Înot nu are un bazin în folosinţă şi plăteşte chirie să-şi antreneze sportivii etc.

"S-a vorbit de bazine de înot, dl Vasile Dîncu a zis că există 32 de bazine la care se lucrează, însă nu ştim spre cine se îndreaptă, ceea ce se întâmplă şi cu sălile de sport, ele există, se construiesc şi după pleacă spre cineva? Către cine?" a ridicat întrebarea multipla campioană de înot, Camelia Potec, actualmente preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

În consecinţă, deşi în viziunea lui Ion Tiriac, prezent la dezbateri împreună cu Ilie Nastase, Guvernul ar trebui să aloce rapid 3 miliarde de euro, 1 miliard la sport, pentru oprirea "genocidului care s-a făcut în ultimii 20 de ani", unul la învăţământ şi unul la sănătate, Dîncu nu consideră fezabil să dai bani fără a avea un plan în spate.

"Infrastructura, dacă nu este dublată de un proiect de consens naţional nu contează, este zero. Nu se poate face numai prin bani, trebuie să existe o stategie în spate, s-au mai alocat bani în România fără o strategie în spate şi s-au dus pe apa sâmbetei.(...) Sportul trebuie să fie o prioritate, în momentul asta nu este, iar noi păcătuim prin discurs emoţional, când un sportiv mare, toţi ne emoţionăm (...) dar trebuie să fie un acord politic, în al doilea rând, ar trebui ca organizaţiile sportive, de la sport şcolar la federaţii toţi ar trebui să vină la acelaşi proiect, să acceptăm cu toţii nişte ţinte pe care le urmărim, să încetăm cu contestările reciproce în care toată lumea dă vina pe alţii şi să ne apucăm de lucru.", a precizat Dîncu.

Redăm, în continuare, câteva din opiniile, declaraţiile şi propunerile celor prezenţi la dezbatere:

Vasile Dîncu, vicepremier:

"Sportul poate să facă în acest moment cea mai buna educaţie naţională, pentru că trăim într-o lume a zeilor sportului, va spun şi nu e o impietate, astăzi ştiu mai puţin cine este Brâncuşi, Eugene Ionesco sau oricine vreţi faţă de trioul Nadia, Gică Hagi şi Ilie Năstase, asta ar insemana că noi ca naţiune trebuie să avem inteligenţa să îi poziţionăm în mintea oamenilor lumii ca brand de ţară.

(...) A face politică înseamnă a-ţi asuma responsabilitate nu pe lucruri minore ci pe alegeri, politica înseamnă alegere când trebuie, ca politician, să stabileşti că tai o oră de matematică şi una de română pentru sănătatea naţiei, atunci te vei război cu profesorii, cu presa şi să rezişti, asta înseamnă să faci politică. Că nu avem o armonie din perspectivă politică este explicabil, dar faptul că nu avem în lumea asta a sportului, în lumea asta de vedete şi de eroi, de zei ai noştri ai românilor.... În acest moment avem nevoie de un spirit nou."

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical:

"Alături de mine, aici în sală suntem deja un nucleu care reprezintă vreo 50 de entităţi din zona ONG care putem pune pe masa Guvernului României un document de lucru privitor la o strategie naţională pentru educaţie fizică, sport şi sănătate. Acum, mâine, dacă vreţi, o aveţi deja la dvs. în computer, convocaţi pe toţi cei interesaţi, organizaţi dezbateri, ne asumăm, toţi cei care doresc binele sportului românesc şi a populaţiei României, suntem gata să lucrăm şi să alocăm acest document.

Acest document cuprinde multe elemente absolut necesare pentru o viziune, de la sportul şcolar şi universitar până la nevoia de a aborda şi trata corect finanţarea în sport."

Mircea Dumitru , ministrul Educaţiei:

"O pedagogie, un sistem educaţional care se adresează unei singure componente nu este o pedagogie care să aibă succes. Fiecare dintre noi suntem deopotrivă corp fizic şi minte şi o educaţie deplină care urmăreşte starea de bine, de sănătate, de înflorire a copiilor noştri, trebuie să se adreseze fiecărei dimensiuni din care suntem alcătuiţi. (...) Noi nu mai percepem corect care e rolul formativ al educaţiei fizice şi practicării sportului, iar lucrul acesta este reflectat, trebuie să o spunem cu sinceritate, în reducerea numărului de ore de educaţie fizică în curricula şcolară, drept urmare scade în continuu numărul copiilor care practică sportul sub diferite forme. (...) Practicarea sportului nu este o activitate facilă, nu e o activitate periferică, nu o e activitate care trebuie opusă curricumului serios şi grav, este extrem de importantă la nivelul pregătirii psihosomatice a copiilor. Copii au nevoie de formare prin sport."

Virgil Stănescu, fost baschetbalist de mare performanţă, actual preşedinte al clubului de baschet Steaua CSM Eximbank:

"Mi s-a spus să îmi iau copilul după terminarea orelor, că nu îl pot lăsa în curtea şcolii. Curtea şcolilor ar trebui deschisă pentru copii. Parcurile sunt supraaglomerate, străzile cu maşini, de ce nu putem deschide curtea şcolii? Putem propune un sistem, putem deschide curtea şcolilor în baza unui sistem pe bază de card, ca la bibliotecă sau pe carnet de elev.

Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic Român:

"Dimensiunea performanţelor din aceşti ani este direct proporţională cu implicarea financiară şi managerială din ultimii 26 de ani pe care guvernele şi societatea civilă au avut-o. Atât am investit, atât avem! (...) Sportul astăzi în România este mult peste societate. Rezultatele pe care le avem sunt mult peste ceea ce dă societatea românească. (...)

Propun un acord naţional pentru sportul românesc.(...) Haideţi să facem un acord pe 10, 20 de ani, domnul Ţiriac ne poate spune cum au făcut Spania şi alte ţări care au trecut prin acest acord."

Ion Ţiriac:

"Suntem în minutul zero în care trebuie să salvăm naţiunea. Acest genocid care s-a făcut cu sportul în ultimi 20 de ani este o crimă.Toate guvernele au spus că sportul nu este o prioritate.

Salvarea naţiunii este o prioritate. Copilul de la 2 ani trebuie să înveţe să meargă ca lumea, să fugă ca lumea, să se dea peste cap ca lumea şi noi din semănatul asta de milioane de copii să cernem şi să ne iasă o Nadia şi o Lipă. (...)

Uitaţi-va peste graniţă, ce a făcut Viktor Orban, a făcut din sport numărul 1 ca urgenţă naţională şi deja după 5 ani se văd rezultatele. Ce ar fi la o ţară din asta să avem 3 miliarde de euro pentru naţiune, 1 miliard la învăţământ, unul la sport şi 1 la sănătate!"

Ilie Năstase

"Suntem singura ţară din lume care are copii care cerşesc. Cum permitem aşa ceva? Acolo trebuie făcut ceva!"

Irina Deleanu, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică:

"Sportul este considerat greşit doar consumator. (...) Sportul produce capital uman, ceea ce e foarte important pentru societate!"

Adrian Socaciu, preşedinte Student Sport:

"Ar trebui să pornim de la obiectivul ca 80% din populaţia României să facă mişcare. Domnule Dîncu, profit de prezenţa dvs. şi propun ca prin Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cele 30 de minute în care se face reclamă sportului pentru toţi să fie clipuri prin care să promovăm, prin campionii noştri, ideea de mişcare pentru sănătate."

Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului:

"Din 2004 România nu mai are o strategie naţională de dezvoltare a sportului, după ce vom trece de modificările legii sportului vom face o dezbatere şi pe această strategie, cu cât vom avea mai multe dezbateri, cu cât ne vom revedea mai des sunt ferm convinsă că şi lucrurile se vor îndrepta către direcţia dorită de noi toţi."

Când o persoană prezentă la dezbatere a întrebat despre reconversia sportivilor care nu se îndreaptă spre antrenorat, Elisabeta Lipă a declarat că de această problemă se ocupă Gabriela Szabo.

Reamintim că forumul de marţi, organizat de grupul Intact la Palatul Parlamentului, are loc în contextul în care Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat recent în dezbatere proiectul de act normativ vizând modificarea şi completarea Legii educaţiei şi sportului. Dezbaterea se va încheia pe 29 iulie a.c. iar proiectul de lege a stârnit numeroase controverse, mai ales în ceea ce priveşte modul în care s-a ţinut cont de părerea specialiştilor şi de felul în care a fost gândită finanţarea în sport. Dacă actul normativ va intra în vigoare în forma propusă de MTS, parte dintre federaţii vor fi excluse de la finanţare de la buget, iar cluburile locale nu vor putea plăti salarii cu bani publici. Cu alte cuvinte, cum zicea Dumitru Costin de la BNS, vom avea baze sportive, dar nu şi sportivi...