Studenţii islamişti au incendiat un campus din Cairo

Ciocniri între susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi şi forţele de securitate egiptene, 20 dec 2013, Cairo. Atacurile asupra forţelor de securitate şi poliţiei au crescut din luna iulie, de când armata l-a îndepărtat pe preşedintele islamist, Mohammed Morsi. (KHALED KAMEL / AFP / Getty Images)
P. P.
28.12.2013

Studenţii susţinători ai Frăţiei Musulmane au asediat şi incendiat o clădire a Universităţii Al-Azhar din Cairo în timp aveau loc examene, au anunţat oficialii poliţiei.

Studenţii au intrat în clădirea facultăţii în timpul unui examen, au stârnit focul în mai multe locuri înainte chiar înainte ca poliţia şi forţele de securitate să împrăştie protestatarii cu gaze lacrimogene, au mai menţionat oficialii poliţiei.

Autorităţile au menţionat că 60 de studenţi au fost arestaţi după ce focul izbucnit pe primele două etaje a fost stins iar clădirea a fost adusă sub controlul forţelor de ordine.

Studenţii au încercat să oprească examenele demarate sâmbătă în semn de protest împotriva forţelor militare ce l-au dat jos de la putere pe preşedintele Islamist Mohamed Morsi în luna iulie. Poliţia şi islamiştii au ciocniri frecvente în campusul universităţii.

Violenţele survin după ce trei persoane au fost omorâte şi alte 265 au fost arestate în urma operaţiunilor de stopare a Frăţiei Musulmane.

Guvernul actual a interzis protestele membrilor Frăţiei care cer reinstaurarea la putere a lui Morsi, după ce a catalogat mişcarea Islamistă drept organizaţie teroristă în acest weekend.

Vineri, ministrul de Interne a declarat ”măsurile legale sunt aproape de finalizare în concordanţă cu menţionarea cabinetului, care consideră Frăţia Musulmană o organizaţie teroristă”.

Trecerea în ilegalitate a Frăţiei atrage măsuri aspre, liderii grupării fiind pasibili de sentinţe cu moartea iar protestatarii pot primi până la 5 de închisoare.

Mişcarea a desfăşurat proteste aproape zilnic de când armata l-a dat jos pe Morsi, în ciuda faptul că în timpul incidentelor au murit peste 1000 de persoane, în principal islamişti, şi alte sute au fost arestate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor