SUA a obtinut informatii "utile" de la fizicianul iranian

O femeie invaluita isi ascunde fata de fotografi in timp ce paraseaste punctul de interes iranien de la ambasada Pakistanului la Washington, DC
O femeie invaluita isi ascunde fata de fotografi in timp ce paraseaste punctul de interes iranien de la ambasada Pakistanului la Washington, DC (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)

Statele Unite ale Americii au primit informatii utile de la cercetatorul iranian Shahram Amiri, savantul care care a decis sa se intoarca in Iran saptamana aceasta, a declarat miercuri un oficial american.

"Noi am primit informatii utile de la el, si iranienii l-au primit pe Amiri. Ar trebui sa va intrebati "cine a obtinut un targ mai bun ", a declarat oficialul, vorbind in conditii de anonimat.

Oficialul a refuzat sa comenteze despre detalii privind informatiile pe care SUA le-a obtinut de la Amiri, care a fugit in Statele Unite in acest an, sau a fost luat pe sus.

CIA are un program de naturalizare a refugiatilor, dar oficialul nu a dorit sa comenteze daca programul a fost folosit in cazul savantului iranian.

Amiri a parasit Statele Unite noaptea trecuta, indreptandu-se spre Iran, dupa ce a aparut la ambasada pakistaneza din Washington, care serveste ca intermediar intre SUA si Iran. Amiri a cerut sa se repatrieze acasa.

Teheranul a acuzat CIA de rapirea lui Amiri, care a disparut anul trecut in timpul unui pelerinaj la Mecca. Regimul de la Teheran a transmis mai multe materiale video, unele mai controversate decat altele, in care persoane care semanau cu Amiri declarau ca se afla sub constrangerea agentilor CIA, in Statele Unite.

Secretarul de stat Hillary Clinton si alti oficiali americani au declarat insa ca Amiri a fost liber sa vina si sa plece din Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe