SUA asigură Iranul că "nu a avut nicio implicare" în atacul asupra ambasadei din Damasc. Israelul susţine că a lovit doar o "clădire militară"

Personalul de urgenţă şi de securitate se adună la locul unde un atac israelian a lovit o clădire de lângă ambasada iraniană din capitala Siriei, Damasc, la 1 aprilie 2024.
Personalul de urgenţă şi de securitate se adună la locul unde un atac israelian a lovit o clădire de lângă ambasada iraniană din capitala Siriei, Damasc, la 1 aprilie 2024. (Getty Images)

Statele Unite au transmis, marţi, Iranului că "nu au avut nicio implicare" sau cunoaştere prealabilă despre atacul israelian asupra unui complex diplomatic din Siria, în care a fost ucis un general iranian de rang înalt, potrivit unui oficial american, transmite Axios.

Mesajul rar arată că administraţia Biden este profund îngrijorată de faptul că atacul israelian ar putea duce la o escaladare regională şi la reluarea atacurilor miliţiilor pro-iraniene împotriva forţelor americane.

Generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi este ofiţerul cu cel mai înalt rang al Corpului Gardienilor Revoluţionari Islamici care a fost ucis de când SUA l-a asasinat pe Qassen Soleimani în 2020.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că SUA "nu au avut nicio implicare în lovitura [israeliană] şi nu am ştiut despre aceasta din timp".

Un oficial american de rang înalt a declarat că SUA "a comunicat acest lucru direct Iranului".

Iranul a promis că se va răzbuna şi a acuzat Israelul - care a distrus o clădire diplomatică din Damasc prin atacul său aerian - de "încălcarea tuturor convenţiilor internaţionale".

Iranul nu a intervenit direct în actualul conflict şi se bazează mai ales pe intermediarii săi.

Serviciile secrete israeliene îl urmăresc de mult timp pe Zahedi, care s-a ocupat de înarmarea şi coordonarea cu Hezbollah şi cu alte miliţii pro-iraniene din Liban şi Siria. O oportunitate operaţională de a-l elimina a apărut abia în ultimele zile, a declarat un oficial israelian.

Israelul a notificat administraţia Biden cu câteva minute înainte ca forţele sale aeriene să efectueze atacul, dar nu a cerut undă verde din partea SUA, au declarat oficiali israelieni şi americani.

Un oficial american a declarat că avertismentul israelian nu a fost detaliat şi a sosit când avioanele militare erau deja în aer. Israelienii nu au spus Statelor Unite, de exemplu, că plănuiau să bombardeze o clădire din incinta ambasadei iraniene.

Lovitura a avut loc cu puţin timp înainte ca Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, şi secretarul de stat Antony Blinken să înceapă o videoconferinţă securizată cu înalt oficiali israelieni pentru a discuta alternative la o invazie terestră israeliană în Rafah.

Atacul aerian din Siria nu a fost abordat în timpul reuniunii de două ore şi jumătate, a declarat un oficial american.

În orele de după atac, mai multe atacuri cu drone au fost lansate din Siria în Israel şi au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale IDF.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat că o dronă de atac unidirecţională a fost detectată şi distrusă de forţele americane la garnizoana Al-Tanf din Siria, la câteva ore după lovitura din Damasc. Nu au fost raportaţi răniţi şi nici pagube la infrastructură.

Un oficial american de rang înalt a declarat că este foarte probabil să aibă loc o escaladare a luptelor dintre Israel şi Iran şi substituţii săi.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că forţele israeliene (IDF) sunt în alertă maximă pentru lovituri de retorsiune din partea miliţiilor aliate cu Iranul în Siria.

În mod crucial, moartea lui Zahedi marchează uciderea celui mai înalt oficial iranian ucis de la asasinarea lui Qassem Soleimani de către SUA în 2020, prin atacul cu dronă în afara aeroportului din Bagdad. În urma atacului asupra anexei ambasadei, bilanţul morţilor crescuse la unsprezece. Televiziunea de stat iraniană a declarat, între timp, că printre aceştia se numără şi şase cetăţeni sirieni ucişi.

Televiziunea de stat iraniană a descris că atacul "a fost efectuat de avioane de vânătoare F-35" care au tras şase rachete asupra clădirii, distrugând-o. Aceasta adăpostea secţia consulară a ambasadei, precum şi reşedinţa ambasadorului Hossein Akbari, care se pare că nu se afla acolo în acel moment şi, prin urmare, nu a fost rănit.

Iranul şi Hezbollah au jurat că acesta va fi "pedepsit", în timp ce Rusia s-a declarat, de asemenea, indignată. Ministerul de Externe al Arabiei Saudite şi-a exprimat marţi "respingerea categorică a regatului faţă de atacurile asupra facilităţilor diplomatice cu orice justificare şi sub orice pretext".

O lovitură împotrivă unei ambasade care se presupune că este "protejată" de normele diplomatice internaţionale susţinute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice este fără precedent şi marchează astfel o escaladare masivă din partea Israelului.

Pur şi simplu nu există niciun exemplu în toată istoria recentă în care armata unei naţiuni suverane să vizeze în mod intenţionat ambasada şi facilităţile diplomatice ale unei alte ţări suverane.

În ceea ce priveşte explicaţia israeliană, Israelul nu şi-a asumat oficial atacul, dar un purtător de cuvânt militar a numit anexa ambasadei care a fost lovită "clădirea militară a forţelor Quds" - cu referire la aripa externă a IRGC.

"Potrivit serviciilor noastre de informaţii, acesta nu este un consulat şi aceasta nu este o ambasadă. Repet, acesta nu este un consulat şi aceasta nu este o ambasadă. Aceasta este o clădire militară a forţelor Quds deghizată în clădire civilă din Damasc", a declarat într-o declaraţie purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

O notă de marţi a Bloomberg comentează impactul acestui eveniment geopolitic şocant asupra petrolului:

În ceea ce priveşte materiile prime, cotaţiile futures ale ţiţeiului au depăşit 85 de dolari pentru prima dată din octombrie, cel mai recent reper pe o piaţă care s-a redresat pe fondul reducerilor OPEC, al cererii puternice şi al creşterii riscului geopolitic. WTI a crescut cu până la 1,8% la New York, în timp ce referinţa globală Brent s-a apropiat de 89 de dolari pe baril, după ce Iranul a promis că se va răzbuna pe Israel după ce l-a acuzat pentru un atac aerian mortal asupra ambasadei sale din Siria - o rară confruntare directă în conflictul prin intermediari din ce în ce mai intens dintre adversari din cauza războiului din Gaza. Israelul "va fi pedepsit. Îi vom face să îşi regrete crima", a declarat marţi liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit agenţiei de stat Islamic Republic News Agency.

Peter Tchir de la Academy Securities trece în revistă evenimentele rapide din ultimele zile care au precedat atacului asupra ambasadei:

Această lovitură recentă urmează atacurilor aeriene israeliene de vinerea trecută în Alep, care au ucis peste 40 de persoane, inclusiv 36 de soldaţi sirieni şi şase luptători Hezbollah (inclusiv un comandant local al Hezbollah).

În timp ce Israelul îşi intensifică loviturile împotriva ţintelor Hezbollah şi IRGC din regiune, reprezentanţi israelieni s-au întâlnit marţi cu înalt oficiali din SUA pentru a discuta despre posibile alternative la o operaţiune terestră în Rafah.

Săptămâna trecută, o întâlnire programată anterior a fost anulată de prim-ministrul israelian Netanyahu după ce SUA a decis să nu opteze pentru dreptul de veto asupra rezoluţiei Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care cerea încetarea focului/eliberarea ostaticilor din Gaza.

Duminică, Netanyahu a declarat că "nu există victorie fără a intra în Rafah şi nu există victorie fără a elimina batalioanele Hamas de acolo".

În cele din urmă, s-a raportat, de asemenea, că administraţia Biden este pe punctul de a aproba o vânzare de avioane de luptă F-15 în valoare de 18 miliarde USD către Israel, ceea ce ar fi cea mai mare vânzare de echipament militar către Israel de la începutul războiului din Gaza.

S-a speculat în permanenţă că Israelul ar putea încerca să provoace un război cu Iranul pentru a obţine implicarea directă a SUA de partea sa. În cele din urmă, conducerea israeliană ar dori să rezolve problema Hezbollah (şi a Iranului) o dată pentru totdeauna şi, probabil, înţelege că are nevoie de sprijinul deplin al Washingtonului pentru a face acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe