SUA avertizează în privinţa unui atac iminent la Moscova din partea unor “extremişti”

Luptători ai grupului jihadist Statul Islamic pe străzile oraşului sirian Raqqa în 2014.
Luptători ai grupului jihadist Statul Islamic pe străzile oraşului sirian Raqqa în 2014. (Captură Foto)

Ambasada SUA în Rusia a avertizat că "extremiştii" au planuri iminente pentru un atac la Moscova, la câteva ore după ce serviciile de securitate ruseşti au declarat că au dejucat un atac armat planificat la o sinagogă de către o celulă din ramura afgană a Statului Islamic.

Ambasada, care i-a îndemnat în repetate rânduri pe toţi cetăţenii americani să părăsească imediat Rusia, nu a oferit alte detalii despre natura ameninţării, dar a spus că oamenii ar trebui să evite concertele şi mulţimile şi să fie conştienţi de împrejurimile lor, relatează Reuters.

"Ambasada monitorizează rapoartele potrivit cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetăţenii americani ar trebui sfătuiţi să evite adunările mari în următoarele 48 de ore", a precizat ambasada pe site-ul său.

Aceasta a emis avertismentul la câteva ore după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de o celulă a grupării militante musulmane sunnite Stat Islamic.

Nu era clar dacă cele două declaraţii erau legate între ele.

Aliaţi ai SUA, inclusiv Marea Britanie, Canada, Coreea de Sud şi Letonia, au repetat avertismentul SUA şi le-au spus cetăţenilor lor să nu călătorească în Rusia.

Cele mai multe ţări occidentale recomandă să se evite orice călătorie în Rusia şi spun că cetăţenii lor ar trebui să plece de acolo. Statele Unite au cel mai înalt nivel de avertizare pentru Rusia - roşu "4 - Nu călătoriţi" - acelaşi nivel ca şi pentru Afganistan, Siria, Yemen şi Sudanul de Sud şi Iran.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Kremlinul, care acuză SUA că luptă împotriva Rusiei prin sprijinirea Ucrainei cu bani, arme şi informaţii, spune că relaţiile cu Washingtonul nu au fost probabil niciodată mai proaste.

FSB a declarat că o celulă a Statului Islamic operează în regiunea rusă Kaluga ca parte a ramurii afgane a grupării teroriste, care este cunoscută sub numele de ISIS-Khorasan şi care urmăreşte un califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe