SUA îşi revizuiesc sistemul de acces la bazele militare după masacrul din Washington

Epoch Times România
19.09.2013

Masacrul comis la sediul Navy Yard din Washington a obligat la revizuirea sistemului de autorizaţii care se aplică pentru a intra în instalaţiile militare americane şi în alte organisme cu acces restricţionat pentru personalul civil subcontractant, notează joi ziarul ABC.

Aceste servicii care se prestează, în parte, în centrele oficiale, reprezintă 40% din bugetul agenţiilor guvernamentale, o cifră care a crescut în urma crizei economice şi a reducerilor de personal. Există de asemenea critici, potrivit cărora reducerea bugetelor a dus la o diminuare a securităţii.

Faptul că lui Aaron Alexis, autor al masacrului de luni din Washington în care au murit 12 persoane, şi-a reînnoit automat permisul în iulie, în pofida indiciilor privind problemele sale psihice şi trecutului său de detenţii şi admonestări, i-a determinat pe preşedintele Barack Obama şi pe ministrul apărării, Chuck Hagel, să ceară o revizuire completă a standardelor care se aplică.

Noi detalii privind cazul au dezvăluit că Alexis, care lucrase pentru firma Experts subcontractată pentru realizarea de servicii informatice la bazele armatei, fusese angajat din iulie în şapte instalaţii militare diferite, dintre care ultima cea din Washington. Alexis a fost angajat fără să i se verifice în detaliu trecutul. O firmă care se dedică acestui tip de verificări a avut încredere că el a lucrat anterior în armată şi că făcuse pentru Experts o muncă similară.

Verificarea nu a avut în vedere, sau nu a ţinut seama, de cele opt admonestări pe care Alexis le-a primit pentru proastă conduită în timpul serviciului în armată, între 2007 şi 2011, şi de cele două conflicte cu poliţia legate de folosirea armelor. Nici măcar cei din armată nu s-au alarmat când o bază din statul Rhode Island, pentru care Alexis a lucrat în august, a fost informată de poliţie că fostul rezervist s-a plâns că aude voci şi crede că este urmărit. Alexis a intrat în legătură cu două servicii de veterani pentru a primi tratament pentru o presupusă paranoia.

Certitudinea că masacrul din sediul Navy Yard, comis de Alexis cu o armă cumpărată sâmbătă, ar fi putut fi evitat, a provocat o nouă dezbatere privind sistemul actual de autorizaţii.

Deficienţele din aplicare s-au văzut şi în cazul lui Edward Snowden, care, în calitate de consilier al NSA, a profitat de autorizaţia de acces la documentele secrete privind spionajul american pentru a le divulga ulterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor