SUA marchează a doua zi de comemorare a victimelor comunismului. Mesajul lui Trump

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a marcat miercuri Ziua naţională a victimelor comunismului pentru al doilea an consecutiv, o zi care onorează cele peste 100 de milioane de persoane ucise de-a lungul unui secol de execuţii, torturi, înfometări şi dispariţii sub diverse regimuri comuniste: România sub Gheorghe Gheorghiu-Dej, fosta Uniune Sovietică sub Stalin, China sub Mao Zedong până la Cuba sub Fidel Castro.

“Cu ocazia Zilei naţionale a victimelor comunismului onorăm memoria celor peste 100 milioane de oameni ucişi şi persecutaţi de regimurile totalitare comuniste”, potrivit declaraţiei preşedintelui. “De asemenea, reafirmăm sprijinul ferm faţă de cei care luptă pentru pace, prosperitate şi libertate în întreaga lume”.

În declaraţie se mai menţionează:

"Începând cu Revoluţia Bolşevică din 1917 din Rusia, am fost martori la efectele ideologiei comuniste tiranice – suferinţe, represiune şi moarte. Comunismul suprimă drepturile umane înnăscute pentru aşa-zisa bunăstare a tuturor, rezultând în suprimarea libertăţii religioase şi a libertăţii de exprimare, desfiinţarea proprietăţii private, şi, mult prea des, în exterminărea oamenilor. Aceste orori au inclus înfometarea deliberată a ucrainenilor în timpul Holodomorului, torturarea şi omorârea cetăţenilor ruşi în timpul Marii Terori, uciderea cambodgienilor pe câmpurile morţii şi împuşcarea berlinezilor în timp ce încercau să ajungă la libertate. Victimele numeroaselor atrocităţi sunt o mărturie tăcută a faptului că atât comunismul cât şi urmărirea lui vor duce întotdeauna la distrugerea spiritului uman şi a prosperităţii omenirii."

“Astăzi, ne amintim de cei cărora le-au fost refuzate marile binecuvântări ale vieţii, libertăţii şi fericirii sub regimurile comuniste opresive”, concluzionează declaraţia. “Împreună, deplângem pierderile insuportabile pe care atât de mulţi le-au suportat sub comunism şi ne reînnoim promisiunea că vom continua să promovăm cauza libertăţii şi a oportunităţii pentru toţi”.

Acesta este cel de-al doilea an consecutiv în care administraţia Trump marchează Ziua naţională a victimelor comunismului. Reamintim că anul trecut, s-au împlinit 100 de ani de la Revoluţia din Rusia din 1917.

De când a venit la putere în ianuarie 2017, administraţia Trump a adoptat în general o linie dură împotriva regimurilor comuniste, în special pe continentul american, unde Casa Albă a anulat concesii făcute de Barack Obama regimului Castro din Cuba şi a impus sancţiuni economice împotriva dictatorului venezuelean Nicolas Maduro.

Deşi oficial o mare parte a regimurilor comuniste au dispărut, atrocităţile continuă nestingherite. Să luăm exemplul Chinei, unde, pe lângă duritatea cu care suprimă intelectuali, avocaţi, ţărani expropriaţi, uigurii, tibetani, practicanţii Falun Gong, creştinii,regimul comunist chinez organizează o industrie macabră de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă închişi în vastul sistem de lagăre de muncă şi închisori negre.

De-a lungul vremii, Beijingul a menţinut un sistem de lagăre de muncă - fondat în timpul Revoluţiei culturale a lui Mao Tsedun - unde milioane de persoane munceau în condiţii brutale, fără plată, pentru a produce o gamă imensă de bunuri care se vindeau în lumea liberă.

Şi în prezent, în timpul detenţiei, tortura este normală în timpul anchetelor poliţiei chineze şi deseori arbitrară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe