SUA plănuieşte un război deschis împotriva militanţilor Houthi. Stafful lui Biden asigură că nu va dura "ani"

Soldaţi în armata americană
Soldaţi în armata americană (Facebook - U.S. Army)

Nu este niciun secret că atacurile continue ale rebelilor Houthi împotriva transportului maritim internaţional în Marea Roşie reprezintă o mare bătaie de cap pentru administraţia Biden în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Dacă SUA nu face nimic (sau optează doar pentru atacuri ocazionale cu rachete asupra Yemenului), atunci tranzitul comercial va continua să fie sufocat în această cale navigabilă vitală care deserveşte 12% din tot comerţul global.

Dar, dacă fac mai mult pentru a trece la ofensivă, SUA riscă, de asemenea, să fie absorbită într-un alt impas regional care se intensifică în mod constant, dar fără nicio garanţie că până la urmă rebelii Houthi vor opri atacurile.

Potrivit Zero Hedge, la sfârşitul săptămânii, oficiali americani au declarat pentru Washington Post că administraţia Biden plănuieşte o "campanie militară susţinută" împotriva rebelilor yemeniţi susţinuţi de Iran, chiar şi după ce aproximativ şapte runde de lovituri majore nu au făcut nimic pentru a le descuraja sau a diminua atacurile cu drone şi rachete.

Unii oficiali americani citaţi de Post şi-au exprimat îngrijorarea că o "operaţiune pe termen nelimitat ar putea devia pacea fragilă a ţării devastate de război şi ar putea atrage Washingtonul într-un alt conflict imprevizibil din Orientul Mijlociu". Aceasta cu referire la războiul care a făcut ravagii din 2015 şi în care coaliţia condusă de Arabia Saudită, din care au făcut parte şi Emiratele Arabe Unite şi SUA, a efectuat sute de lovituri aeriene, ucigând adesea civili.

În mijlocul deliberărilor Casei Albe cu privire la ce trebuie să facă, există o recunoaştere a faptului că va fi extrem de dificil să se oprească complet toate atacurile cu rachete şi drone ale grupării rebele Houthi în regiune, cel puţin pe termen scurt.

Concret, oficiali ai administraţiei, care au vorbit sub protecţia anonimatului despre deliberările interne, au descris strategia lor în Yemen ca fiind un efort de a eroda capacitatea militară de nivel înalt a militanţilor Houthi suficient de mult pentru a le reduce capacitatea de a viza transportul maritim în Marea Roşie şi în Golful Aden sau, cel puţin, pentru a oferi un factor de descurajare suficient de puternic pentru ca societăţile de transport maritim care se feresc de riscuri să reia trimiterea de nave pe căile navigabile din regiune.

"Avem o viziune clară despre cine sunt Houthi şi despre viziunea lor asupra lumii. Aşa că nu suntem siguri că se vor opri imediat, dar cu siguranţă încercăm să le degradăm şi să le distrugem capacităţile", a declarat un oficial american de rang înalt cu privire la acest grup, pe care administraţia Biden l-a desemnat săptămâna aceasta drept organizaţie teroristă.

Important este că oficialii şi-au exprimat optimismul în privinţa conflictului din Marea Roşie că acesta nu se va prelungi timp de "ani de zile", asemenea operaţiunilor americane din Afganistan, Iran şi Siria - aceasta din urmă ţară fiind încă ocupată de sute de trupe americane.

Oficialii au recunoscut pentru WaPo că nu sunt în măsură să identifice o "dată de încheiere sau să ofere o estimare a momentului în care capacitatea militară a yemeniţilor va fi diminuată în mod adecvat".

În Gaza, Israelul a refuzat, de asemenea, să stabilească o dată limită pentru ofensiva sa terestră şi aeriană. Houthi au promis că vor continua atacurile asupra navelor străine atâta timp cât Israelul rămâne în Gaza. Conflictul s-a extins în mod constant şi în Siria, Irak şi Liban. În ceea ce priveşte perspectiva ca SUA să se scufunde într-un război regional mai mare, mass-media mainstream a afirmat din ce în ce mai mult că "nu există alternative". O nouă analiză din Moon of Alabama expune această tactică, care este tipică ori de câte ori maşina militară americană pregăteşte o acţiune extinsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe