SUA propune un program de obligaţiuni de război de 50 de miliarde de dolari pentru susţinerea Ucrainei

Soldaţi ucraineni
Soldaţi ucraineni (Getty Images)

Statele Unite au propus ca Grupul celor şapte naţiuni industrializate să emită obligaţiuni de cel puţin 50 de miliarde de dolari pentru a sprijini acţiunile de război ale Ucrainei, susţinute de activele ruseşti îngheţate, potrivit Bloomberg.

Aşa-numitele obligaţiuni ale libertăţii ar permite investitorilor să împrumute Kievului banii atât de necesari în condiţii de siguranţă şi la dobânzi avantajoase.

Obligaţiunile ar fi susţinute de dobânzile de miliarde de dolari generate de activele de 280 de miliarde de dolari ale băncii centrale ruseşti care se află îngheţate în instituţii financiare din ţările G7 şi din Uniunea Europeană - despre care unele ţări UE au spus că ar trebui să fie confiscate în totalitate.

Iniţial, G7 a declarat că aceste active vor rămâne îngheţate până când Rusia va accepta să plătească Ucrainei daunele uriaşe pe care le-a provocat campania sa de război. Persoane familiarizate cu propunerea au declarat că discuţiile privind ideea obligaţiunilor sunt încă în stadii incipiente.

Propunerea vine în contextul în care SUA se luptă să trimită fonduri Kievului, un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari fiind încă blocat în Congres.

În timp ce majoritatea activelor ruseşti îngheţate sunt depozitate în UE, SUA deţine aproximativ 5 miliarde de dolari, iar preşedintele Joe Biden a susţinut un proiect de lege care să permită confiscarea activelor cu sediul în SUA şi utilizarea lor pentru a ajuta Ucraina. Biden le-a spus aliaţilor că vrea să fi făcut progrese în ceea ce priveşte un plan de utilizare a activelor până în iunie, când va avea loc summitul G7 din Italia.

Obligaţiunile de război sunt o idee veche; prima obligaţiune guvernamentală emisă vreodată a fost dată de Banca Angliei în 1694 pentru a susţine unul dintre războaiele ţării împotriva Franţei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 85 de milioane de americani au strâns 185 de miliarde de dolari prin intermediul acestor titluri.

Liderii europeni sunt nemulţumiţi de apelurile făcute de Biden pentru confiscarea activele ruseşti, îngrijoraţi de faptul că o astfel de măsură ar putea declanşa acţiuni în justiţie şi alte represalii din partea Rusiei. În afara acestei opţiuni, au scris doi economişti pentru Financial Times, obligaţiunile de război reprezintă cea mai bună cale. Dacă o astfel de strategie ar fi folosită, au scris ei, "fiecare bombă, rachetă sau dronă pe care Putin o lansează spre Ucraina ar arunca efectiv în aer şi bogăţia Rusiei, oferind în acelaşi timp Kievului fonduri pentru a rezista şi a-şi reveni din atac".

În timp ce Belgia şi SUA susţin efortul privind obligaţiunile de război, statele membre ale UE, inclusiv Germania şi Franţa, se opun ideii de a crea un nou vehicul de investiţii folosind activele îngheţate, potrivit Reuters.

"Este un proiect de încercare belgian. Nu a avut prea multă susţinere până acum", a declarat un diplomat pentru agenţia de presă.

Totuşi, liderii UE au fost de acord să lucreze la un plan de utilizare a veniturilor provenite din active într-un mod diferit, prin crearea unui fond pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

"Cred că ceea ce vom face este să folosim [banii] direct şi nu să dezvoltăm noi vehicule acum. În orice caz, acest lucru nu a jucat un rol în dezbaterile de aici", a declarat cancelarul german Olaf Scholz, după un summit UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe