SUA se teme că tensiunile diplomatice dintre Canada şi India ar putea compromite strategia de contracarare a Chinei

Premierul Indiei, Narendra Modi(dr) şi omologul său canadian, Justin Trudeau
Premierul Indiei, Narendra Modi(dr) şi omologul său canadian, Justin Trudeau (Youtube - screenshot)

Administraţia Biden urmăreşte cu preocupare disputa dintre Canada şi India, unii oficiali fiind îngrijoraţi că aceasta ar putea afecta strategia americană faţă de Indo-Pacific, care vizează reducerea influenţei Chinei în această zonă şi în alte părţi, informează AP.

În mod public, administraţia americană a susţinut că acuzaţiile premierului canadian Justin Trudeau, potrivit cărora guvernul indian ar fi fost implicat în uciderea unui separatist sikh în apropiere de Vancouver, reprezintă o chestiune între cele două ţări.

Oficialii americani au îndemnat, de asemenea, în mod repetat India să coopereze în cadrul anchetei, dar ţara a ignorat până acum apelurile SUA şi a negat acuzaţiile.

În spatele scenei, oficialii americani opinează că afirmaţiile lui Trudeau sunt adevărate. Şi sunt îngrijoraţi de faptul că premierul indian Narendra Modi ar putea adopta tactici pentru a reduce la tăcere personalităţile opoziţiei pe teritoriul străin, asemănătoare celor folosite de Rusia, Iran, Arabia Saudită şi Coreea de Nord, care s-au confruntat cu acuzaţii similare.

Totuşi, poate mai îngrijorător este faptul că disputa dintre Canada şi India ar putea avea implicaţii majore pentru una dintre principalele priorităţi de politică externă ale administraţiei: strategia Indo-Pacific, care urmăreşte să contracareze asertivitatea crescândă a Chinei în regiune, potrivit a numeroşi oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului extrem de sensibil al problemei.

Atât Canada, o ţară din Pacific şi aliat cheie al NATO care împarte cu Statele Unite cea mai lungă graniţă nemilitarizată din lume, cât şi India sunt esenţiale pentru eforturile conduse de SUA de a prezenta un front unit şi democratic împotriva asertivităţii crescânde a Chinei.

În afară de contracararea războiului Rusiei din Ucraina, administraţia s-a concentrat cel mai mult pe abordarea Chinei ca stat concurent şi pe potenţiala ameninţare internaţională pe care o reprezintă. În acest scop, şi-a sporit eforturile diplomatice în Indo-Pacific, inclusiv prin crearea unui grup de lideri care reuneşte Australia, Japonia, India şi Statele Unite. Preşedintele Joe Biden a salutat formarea aşa-numitului Quadrant ca fiind o parte esenţială a acestui efort.

Deşi este un scenariu în cel mai rău caz imaginat de factorii de decizie politică din SUA, există teama că disputa va escalada în acelaşi mod ca cea dintre Marea Britanie şi Rusia din cauza otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Salisbury, Anglia, în 2018.

În cazul respectiv, Marea Britanie a acuzat Rusia de o tentativă de asasinat pe teritoriul său şi a expulzat 23 de diplomaţi ruşi din ţară. De asemenea, a solicitat măsuri similare, din partea aliaţilor săi din NATO şi a partenerilor săi europeni, pe care aproape toţi au fost de acord să le ia. La rândul său, SUA a expulzat 60 de diplomaţi ruşi şi a ordonat închiderea consulatului rus din Seattle, în semn de solidaritate cu aliatul britanic. Rusia a răspuns prin acţiuni reciproce, inclusiv prin închiderea consulatului american din Sankt Petersburg.

La scurt timp după ce Trudeau şi-a făcut publice acuzaţiile luna trecută şi a expulzat un diplomat indian de rang înalt, oficialii americani au început să se îngrijoreze cu privire la posibilitatea ca administraţia canadiană să decidă să treacă la expulzări diplomatice în masă şi să solicite, aşa cum a făcut Marea Britanie în 2018, aliaţilor săi să facă acelaşi lucru.

În cazul în care Canada le-ar cere să expulzeze un număr mare de diplomaţi indieni, au menţionat oficialii respectivi, SUA nu ar avea altă opţiune decât să se conformeze. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la o ruptură în relaţiile dintre SUA şi India şi la posibilitatea ca India fie să îşi restrângă cooperarea cu Quad, fie să renunţe în totalitate.

În acest moment, există o uşurare că nu s-a ajuns până în acest punct - dar acest lucru s-ar putea schimba.

"Nu spun că am ajuns încă în zona de pericol. Dar este o situaţie pe care cu siguranţă aş urmări-o", a declarat Danny Russel, fost diplomat de rang înalt în administraţia Barack Obama, care este acum vicepreşedinte pentru securitate internaţională şi diplomaţie la Asia Society Policy Institute din New York.

Acuzaţia de implicare a Indiei în această crimă a fost susţinută de informaţiile furnizate de gruparea "Five Eyes", formată din Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi SUA.

Chiar înainte ca auzaţiile să fie făcute publice de Canada, Trudeau a avut întâlniri glaciale cu Modi în timpul reuniunii Grupului celor 20 de la New Delhi de luna trecută, iar câteva zile mai târziu, Canada a anulat o misiune comercială în India planificată pentru toamnă.

Săptămâna aceasta, India a cerut Canadei să îşi retragă 41 dintre cei 62 de diplomaţi din ţară, intensificând confruntarea. Trudeau şi alţi oficiali canadieni, inclusiv ministrul de Externe, Melanie Joly, au dat de înţeles că totuşi Canada nu va lua măsuri reciproce.

Trudeau a părut să încerce să calmeze confruntarea diplomatică, afirmând că ţara sa "nu caută să provoace sau să escaladeze", dar oficialii au declarat că îngrijorarea de la Washington persistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe