Summitul de la Davos 2024. Elita mondială se reuneşte în cel mai complicat context de până acum

Logo-ul World Economic Forum (WEF) la Davos Congress Center
Logo-ul World Economic Forum (WEF) la Davos Congress Center (FABRICE COFFRINI/AFP/Getty)

Secretarul de stat american Antony Blinken, preşedintele francez Emmanuel Macron şi lideri importanţi din Orientul Mijlociu vor participa săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial (WEF), iar discuţiile menite să pună capăt războaielor din Gaza şi Ucraina vor fi în fruntea agendei elitei globale, transmite Reuters.

Cea de-a 54-a reuniune anuală a WEF din staţiunea elveţiană de schi Davos va avea loc pe cel mai complicat fundal geopolitic de până acum, a declarat marţi preşedintele Borge Brende.

Un tablou economic global provocator, cu politici schimbătoare privind ratele dobânzilor şi creşterea datoriilor, va aduce de asemenea faţă în faţă, într-o confruntare, bancherii centrali, finanţiştii şi liderii de afaceri participanţi la eveniment.

O sesiune cheie cu uşile închise care va aborda acest aspect va fi condusă de directorii executivi ai băncii britanice Barclays şi ai gigantului canadian multinaţional de asigurări şi furnizor de servicii financiare Manulife Financial Corp, potrivit agendei.

Brende a declarat că o mare parte a atenţiei din acest an va fi pusă pe discuţii diplomatice la nivel înalt privind războaiele din Orientul Mijlociu, Ucraina şi Africa.

"Ne vom asigura că vom reuni oamenii potriviţi [...] pentru a vedea cum putem rezolva această lume foarte dificilă", a declarat el.

Blinken şi consilierul pe probleme de securitate naţională Jake Sullivan ar urma să participe la întâlnire, au precizat organizatorii, ei fiind cei mai importanţi membri ai administraţiei preşedintelui american Joe Biden prezenţi la Davos.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Sullivan ar urma să ţină un discurs şi că Doug Emhoff, soţul vicepreşedintei Kamala Harris, va participa, de asemenea, la eveniment. Departamentul de Stat nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Blinken şi Sullivan se vor alătura la Davos principalilor actori implicaţi în conflictul din Gaza, inclusiv liderilor din Qatar şi Emiratele Arabe Unite - ambele ţări apărând ca factori de putere în Orientul Mijlociu - şi preşedintelui Israelului, Isaac Herzog.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi peste 40 de miniştri de externe vor fi, de asemenea, la faţa locului, au declarat organizatorii.

Se aşteaptă ca preşedintele Macron să ţină un discurs despre rolul Franţei în viitorul Europei, iar şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va adresa, de asemenea, forumului, au precizat organizatorii.

Războiul din Ucraina a dominat ultimele două reuniuni WEF şi, cu toate că se aşteaptă ca preşedintele Volodimir Zelenski să ţină din nou un discurs, nu era clar dacă vor participa şi oficiali ruşi.

China, un aliat cheie al lui Vladimir Putin, îl va trimite pe premierul Li Qiang, cel mai înalt oficial chinez care va avea ocazia să se confrune cu liderii politici şi de afaceri la nivel mondial la Davos de când preşedintele Xi Jinping a participat în 2017.

Organizatorii WEF au subliniat, de asemenea, prezenţa unor lideri-cheie din Sudul global. Grupul nealiniat al ţărilor asiatice, africane şi latino-americane a rămas în mare parte pe margine în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, după ce iniţial a condamnat Moscova.

Riscurile geopolitice au crescut în ultimii ani în întreaga lume odată cu invazia Rusiei în Ucraina şi războiul Israelului cu militanţii Hamas, precum şi cu impactul recent aferent asupra transportului maritim în Marea Roşie. Între timp, China a crescut presiunea militară pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra Taiwanului.

"Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani - pandemia, războiul din Ucraina şi alte câteva crize din întreaga lume - ne arată că nu am fost atât de rezistenţi. Fără rezilienţă, putem avea adevărate eşecuri", a declarat Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company, referindu-se la cooperarea globală, într-un briefing înainte de Davos.

Context economic "complicat"

Contextul economic complicat, inclusiv politica băncilor centrale şi creşterea datoriei, va domina, de asemenea, agenda, a declarat directorul general al WEF, Jeremy Jurgens.

"Ne aşteptăm la o creştere de 2,9% în acest an - cel puţin economia globală creşte, dar ar putea fi mai bine", a menţionat acesta.

Jurgens a afirmat că cele două regiuni care s-au remarcat prin intensificarea participării în acest an au fost America Latină şi Asia, reflectând "schimbări mai ample în economia globală".

Este aşteptată şi participarea preşedintelui nou ales al Argentinei, Javier Milei.

Un oficial WEF a declarat că la reuniune sunt aşteptaţi 530 de directori din domeniul bancar, al asigurărilor, al investiţiilor şi al altor finanţe.

Potrivit agendei, un eveniment cheie este reuniunea cu uşile închise a guvernatorilor din domeniul servilor financiare din 17 ianuarie, la care vor participa peste 100 de preşedinţi şi directori executivi din sectorul bancar, pieţe, asigurări şi gestionarea activelor.

Directorul general al Barclays, C.S. Venkatakrishnan, şi directorul general al Manulife, Roy Gori, vor fi copreşedinţii reuniunii, care se va concentra pe gestionarea riscului pe fondul tensiunilor geopolitice, al incertitudinilor macroeconomice şi al perturbărilor tehnologice.

Organizatorii WEF nu au făcut niciun comentariu cu privire la reuniunea guvernatorilor.

Davos vine în contextul în care companiile se confruntă cu un context complex de creştere globală mediocră, în timp ce economiile se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, riscuri politice şi urmările pandemiei.

"Având în vedere că probleme precum tensiunile geopolitice actuale, nevoia urgentă de a aborda schimbările climatice, preocupările economice şi progresele tehnologice rapide influenţează deciziile politice şi deciziile consiliilor de administraţie, acest summit va fi esenţial", a declarat Anna Marks, preşedintele Deloitte Global, într-un comentariu trimis prin e-mail.

Pentru unii, 2024 arată o revenire la focalizarea pe termen lung.

Karen Harris, director general al grupului Macro Trends de la Bain & Company, a declarat că ultimele întâlniri anuale ale WEF au fost modelate de pandemie, cea din 2021 fiind virtuală, iar cea din 2022 amânată.

"La Forumul din 2023 încă resimţeam perturbările provocate de toate aceste evenimente, iar discuţiile s-au axat pe redresarea economică", a declarat Harris în comentarii trimise prin e-mail.

"Acesta este primul WEF din ultimii ani în cadrul căruia atenţia noastră poate fi cu adevărat îndreptată spre ceea ce va aduce următorul deceniu, mai degrabă decât spre ciclul economic comprimat şi volatil."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe