Summitul ONU prefigurat în România de "Marşul oamenilor pentru acţiune climatică"

Marşul oamenilor pentru acţiune climatică
Marşul oamenilor pentru acţiune climatică (Echipa de voluntari Avaaz march for climate)

Duminică, 21 septembrie, cu două zile înaintea summit-ului climatic organizat de ONU, Bucureştiul va găzdui "Marşul oamenilor pentru acţiune climatică."

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Asociaţiei Edelvais, marşul va începe la orele 16:30, având punct de pornire Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Şincai, staţia de metrou Tineretului).

Campania "Marşul oamenilor pentru acţiune climatică" a fost iniţiată, la nivel global de AVAAZ, o organizaţie civică cu peste 30 de milioane de membri în 194 de ţări, iar un grup de cetăţeni, grupuri informale şi organizaţii non-guvernamentale din Bucureşti s-au implicat în organizarea evenimentului în România. Pe lângă Bucureşti, sunt anunţate acţiuni similare în Cluj, Iaşi şi Braşov.

"Locuitorii Bucureştiului iau atitudine pentru a schimba cursul istoriei. Vrem o economie care să lucreze pentru oameni şi planetă, vrem o lume sigură, ferită de dezastrele produse de schimbările climatice, o lume cu apă, aer şi pământ curat, cu servicii bune şi comunităţi sănătoase. O lume 100% curată!", scriu organizatorii.

Cu ocazia evenimentului se vor organiza ateliere, proiecţii, o piesă de teatru, evenimentul fiind în curs de actualizare.

Evenimentul de pe 21 septembrie este un eveniment global, la care vor lua parte sute de mii de oameni, anunţă AVAAZ, care speră că vocea colectivă a celor ce vor milita pentru un mediu curat va fi auzită de liderii lumii prezenţi la Summitul ONU din data de 23 septembrie.

"Pe 21 septembrie, avem o şansă fără precedent de a le dovedi că se înşeală, prin participarea la cel mai mare marş pentru acţiune climatică din istorie. (...) Liderii lumii au fost invitaţi personal de Secretarul General al ONU la New York, pentru a prezenta angajamentele pe care ţările lor sunt gata să şi le asume în eforturile de a opri schimbările climatice. Nişte angajamente ferme pot deschide calea către un acord ambiţios.", scrie AVAAZ.

ONU estimează că lumea se va confrunta peste doar 40 de ani cu inundaţii catastrofale şi valuri de secetă care vor lovi din Arizona până în Zambia, potrivit unor prognoze publicate pe 1 septembrie, în cadrul unei campanii de promovare a summitului dedicat schimbărilor climatice. Deşi prognozele sunt ipotetice, ele s-ar putea adeveri în condiţiile menţinerii ritmului actual al încălzirii globale.

În acest contex sumbru, liderul ONU, Ban Ki-moon le-a cerut liderilor lumii să facă "promisiuni îndrăzneţe" pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, summit-ul propunându-şi să reprezinte un pas important spre o înţelegere între aproape 200 de naţiuni, stabilită pentru finele lui 2015, în vederea încetinirii fenomenului de încălzire globală.

În România, "Marşul oamenilor pentru acţiune climatică" este susţinut de către Coaliţia pentru Mediu, Fundaţia Eco Civica, Fundaţia Terra Mileniul III, Activişti Fără Frontiere, Asociaţia Edelvais, România fără Ei, România Vie, Federaţia Bicicliştilor din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne