Supranumit "Monstrul din Berlaymont", cel mai puternic şef de cabinet al UE ar putea reveni la Bruxelles

Martin Selmayr - şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Austria
Martin Selmayr - şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Austria (Youtube - captură ecran)
„Monstrul din Berlaymont” revine la Bruxelles? Comisarii UE il vor inapoi pe cel mai puternic sef de cabinet din toate timpurile

Martin Selmayr - şeful de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker - se pregăteşte de o revenire dramatică la Bruxelles, informează POLITICO.

Potrivit unui document consultat de sursa citată, Comisia a decis miercuri să îl numească pe Selmayr într-un post nou creat de "conseiller hors classe" (asemănător unui consilier superior) la Secretariatul General al executivului UE.

Selmayr, care a acumulat o autoritate legendară în fruntea executivului UE, ceea ce i-a adus porecla de "Monstrul din Berlaymont", a fost paraşutat la vârful secretariatului general cu o viteză uluitoare în timpul domniei lui Juncker, într-o mişcare foarte criticată. Numirea lui Selmayr a fost ulterior etichetată drept "administrare defectuoasă" de către Ombudsmanul UE.

În urma unui vot al Parlamentului European care i-a cerut demisia lui Selmayr, acesta a fost trimis la Viena în calitate de ambasador al UE în Austria în 2019.

Cu toate acestea, decizia de miercuri, semnată de cei 27 de comisari în timpul reuniunii lor săptămânale, deschide calea pentru revenirea lui Selmayr în capitala UE, deşi acesta s-ar putea confrunta cu obstacole mai târziu.

Deocamdată, el aşteaptă rezultatul: Selmayr va încheia mai întâi un semestru în mediul academic. Până la 31 august, potrivit aceluiaşi document al Comisiei, Selmayr va fi "detaşat" la Universitatea din Viena.

Un oficial UE care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat că decizia dacă Selmayr se va întoarce apoi la un post de conducere la Bruxelles va fi luată "în vară".

Universitatea din Viena a confirmat că Selmayr va susţine o "catedră temporară de profesor invitat" în domeniul dreptului UE începând cu 1 februarie.

Nu există "nicio speculaţie dincolo de 31 august în acest stadiu", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

"De neconceput"?

Selmayr este un personaj extrem de controversat în politica europeană şi are încă adversari puternici la Bruxelles, care ar putea complica potenţiala sa revenire în capitala UE.

Anul trecut, el a susţinut un interviu pentru a deveni următorul ambasador al UE în Elveţia, au declarat pentru POLITICO doi oficiali familiarizaţi cu procesul pentru interviu. Selmayr nu a răspuns la o solicitare de comentarii la acel moment.

În opinia unui oficial al Comisiei, o revenire a lui Selmayr ar fi "de neconceput" sub conducerea actualei şefe a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care conduce o corabie cu reguli stricte.

Selmayr a demisionat din funcţia de înalt funcţionar public în momentul în care von der Leyen şi-a asigurat nominalizarea, o concesie făcută criticilor îngrijoraţi de prezenţa prea multor funcţionari germani în cele mai înalte eşaloane ale Comisiei.

Într-un interviu acordat anul trecut unui organ de presă german, Selmayr a declarat că nu ar fi rău să se întoarcă la Bruxelles.

Însă în decembrie, doi oficiali de rang înalt din cadrul executivului UE au declarat că dominaţia lui von der Leyen, combinată cu tacticile controversate de conducere ale lui Selmayr, fac aproape imposibilă o decizie de revenire din partea Comisiei.

"Atât timp cât Ursula deţine această funcţie, Martin mai degrabă se va învârti în jurul UE, decât să fie în UE. Ea îl va ţine la distanţă în siguranţă pentru a nu-şi eroda puterea. În acelaşi timp, el este, de asemenea, suficient de inteligent pentru a-şi da seama că trebuie să stea departe deocamdată", a declarat atunci un oficial UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe