Surpriza anului! Luca Nardi l-a învins pe Djokovic la Indian Wells

Italianul Luca Nardi - de la lucky loser pe tabloul principal, la învingător în faţa numărului 1 mondial
Luca Nardi vs Novak Djokovic (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
13.03.2024

Luca Nardi (123 ATP) este jucătorul cel mai slab clasat care l-a învins pe Novak Djokovic la un turneu ATP Masters 1000.

Simpla intrare pe teren ca lucky loser şi adversar al idolului său din copilărie ar fi putut fi un vis devenit realitate pentru Luca Nardi. Dar italianul în vârstă de 20 de ani, aflat pe locul 123 în clasamentul PIF ATP, a vrut mai mult. Departe de a se mulţumi, el a primit cea mai mare recompensă a carierei sale de până acum: o victorie cu 6-4, 3-6, 6-3 în faţa lui Novak Djokovic, asigurându-şi un loc în optimi de finală la BNP Paribas Open 2024.

"Nu cred că mă cunoştea nimeni înainte de această seară", a declarat Nardi după victoria vieţii sale. "Sper că publicul s-a bucurat de acest meci. Sunt foarte fericit".

Înainte de acest eveniment, el nu câştigase niciun meci pe tabloul principal al turneului ATP în acest sezon. Iar speranţele sale de a câştiga la Indian Wells au fost spulberate marţea precedentă, când a pierdut în faţa lui David Goffin în ultimul tur al calificărilor. Înfrângerea lui Tomas Etcheverry i-a oferit o intrare ca lucky loser, iar acum este omul momentului în lumea tenisului.

Victoria sa incredibilă în faţa actualului nr. 1 în clasamentul PIF ATP este a şasea obţinută de un jucător din afara Top 100 în faţa unui nr. 1 în istoria Masters 1000 (o categorie creată în 1990). De asemenea, el este acum cel mai slab clasat jucător care l-a învins pe Djokovic la un turneu de Grand Şlam sau Masters 1000, depăşind victoria ob'inută de Kevin Anderson, pe atunci nr. 122, care l-a învins pe sârb la Miami în 2008.

Succesul este la fel de surprinzător ca şi modul în care Nardi a înclinat rezultatul în favoarea lui. În loc să fie nervos aşa cum s-ar aştepta cineva la un meci cu nr. 1 mondial şi idolul său din copilărie - despre care a spus că are un poster în camera sa de la vârsta de opt ani - italianul a intrat în meci cu o încredere surprinzătoare pentru cineva cu doar trei victorii în carieră în circuitul ATP înaintea acestui meci.

El a preluat comanda meciului încă de la început, iar statisticile reflectă acest lucru: a reuşit de două ori mai multe lovituri câştigătoare decât adversarul său (34 la 17). Şi, poate din cauza aceleiaşi intenţii de a domina, a comis, de asemenea, de două ori mai multe erori neforţate (19 faţă de 9). Dar formula a funcţionat pentru participantul la Next Gen ATP Finals 2023.

Deşi a câştigat mai puţine puncte în meci decât Djokovic (92 faţă de 93), s-a impus în cele mai importante momente şi şi-a ridicat nivelul atunci când a contat cel mai mult. Este adevărat că nu a profitat de cele trei mingi de break din al doilea game al setului al treilea, dar a fructificat una dintre cele două mingi de break cu care s-a confruntat la 3-2.

Din acel moment a dat dovadă de o siguranţă de sine neaşteptată. Mulţi de vârsta lui ar fi cedat la acel punct împotriva lui Djokovic, însă Nardi şi-a păstrat calmul şi a păşit cu încredere spre victoria vieţii sale. La prima sa întâlnire cu un jucător din Top 5, Nardi sărbătoreşte şi urcă pe locul 96 în clasamentul live, cu speranţa de a urca în Top 85 dacă îl va învinge pe americanul Tommy Paul în optimi.

"Nu ştiu cum mi-am păstrat calmul", a spus el despre finalul tensionat al meciului care a durat două ore şi 20 de minute. "Cred că este un miracol, pentru că sunt un puşti de 20 de ani, sunt în afara Top 100 în clasament şi l-am învins pe Novak. Este o nebunie”.

Ultimele două înfrângeri ale lui Novak Djokovic au fost în faţa unor italieni: în semifinalele Australian Open, în faţa lui Jannik Sinner, iar acum în optimi la Indian Wells, în faţa lui Nardi.

"Probabil că este ceva care m-a împins să fiu mai bun", a explicat Nardi. "Nu mă aşteptam să câştig astăzi, dar întotdeauna încerc să fac tot ce pot mai bine la antrenamente, iar acum s-a întâmplat acest lucru şi sunt foarte fericit", a relatat el pentru ATP Tour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor