Sute de persoane se adună în capitala Nigerului pentru a cere plecarea armatei americane din ţara lor

Sute de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei Nigerului pentru a cere plecarea trupelor americane, 13 aprilie 2024
Sute de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei Nigerului pentru a cere plecarea trupelor americane, 13 aprilie 2024 (Youtube - screenshot)

Sute de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei Nigerului pentru a cere plecarea trupelor americane, după ce junta de guvernământ şi-a schimbat şi mai mult strategia, punând capăt unui acord militar cu Statele Unite şi primind instructori militari ruşi, potrivit Reuters.

Mărşăluind prin centrul oraşului Niamey, mulţimea a fluturat steaguri nigeriene într-o demonstraţie care amintea de protestele antifranceze care au determinat Franţa să îşi retragă trupele din Niger anul trecut, după ce armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Pe o pancartă afişată de protestatari era scris în limba engleză: "SUA să plece în grabă din Niger", în semn de susţinere a juntei şi a deciziei acesteia de la jumătatea lunii martie de a revoca un acord care permitea ca aproximativ 1.000 de militari americani să opereze pe teritoriul său în două baze.

"Suntem aici pentru a spune 'nu' bazei americane, nu vrem americani pe teritoriul nostru", a declarat Maria Saley, o protestatară.

Până la lovitura de stat, Nigerul a rămas un partener de securitate cheie al Franţei şi al Statelor Unite, care l-au folosit ca bază în cadrul eforturilor internaţionale de a reduce o insurgenţă islamistă veche de un deceniu în regiunea Sahel din Africa de Vest.

Însă noile autorităţi din Niger s-au alăturat juntelor din Mali şi Burkina Faso, ţări vecine, punând capăt acordurilor militare cu foştii aliaţi occidentali, părăsind blocul politic şi economic regional ECOWAS şi promovând legături mai strânse cu Rusia.

Sosirea, miercuri, a instructorilor şi echipamentelor militare ruseşti a fost o dovadă suplimentară a deschiderii juntei pentru o cooperare mai strânsă cu Moscova, care încearcă să îşi sporească influenţa în Africa.

Câteva steaguri ruseşti au fost vizibile la protest, dar unii cetăţeni au declarat vineri că nu doresc ca asistenţa Rusiei în domeniul apărării să ducă la o prezenţă permanentă în Niger.

"Nu trebuie să vedem ulterior implementarea bazelor militare străine ruseşti", a declarat Abdoulaye Seydou, coordonatorul coaliţiei M62 a grupurilor societăţii civile care a condus protestele anti-franceze de anul trecut.

Cu toate acestea, nu este clar dacă sau când vor pleca trupele americane.

În martie, un general american de top a părut să sugereze că există cel puţin un anumit sprijin din partea juntei din Niger pentru continuarea prezenţei militare americane, în ciuda revocării anunţate a acordului.

Unul dintre programele americane din Niger este o bază de drone cunoscută sub numele de Baza Aeriană 201, care a costat peste 100 de milioane de dolari.

Violenţele din centrul Sahelului au atins un nivel maxim în 2023, numărul deceselor cauzate de conflicte în regiune crescând cu 38% faţă de anul precedent, potrivit grupului american de monitorizare a crizelor ACLED, care citează rapoarte ce arătau că peste 8.000 de persoane au fost ucise numai în Burkina Faso anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe