"Tacticile lor s-au schimbat" - Rusia se concentrează acum pe distrugerea reţelei electrice a Ucrainei

Pompierii sting un incendiu la o substaţie electrică după un baraj masiv în Harkiv, 24 martie 2024.
Pompierii sting un incendiu la o substaţie electrică după un baraj masiv în Harkiv, 24 martie 2024. (Sergey Bobok/AFP/Getty Images)

În ultimele două ierni, Ucraina a rezistat numeroaselor atacuri aeriene ruseşti, prin care Kremlinul a încercat să îi dezactiveze infrastructura energetică, să îi arunce cetăţenii în întuneric şi să folosească temperaturile scăzute ca armă de război, relatează CNN.

Potrivit sursei citate, Ucraina a supravieţuit asaltului datorită sistemelor occidentale de apărare antiaeriană şi măsurilor de economisire a energiei luate de cetăţenii săi: familiile găteau la sobe de camping, iar medicii efectuau intervenţii chirurgicale la lanternă.

În timp ce Ucraina a supravieţuit furtunii din această iarnă, Rusia şi-a reluat atacul în ultimele săptămâni, lovind reţeaua electrică ucraineană cu o intensitate şi într-o manieră nemaiîntâlnite în cei peste doi ani de război.

"Tacticile lor s-au schimbat - din păcate, nu în bine pentru noi", a declarat Svitlana Grinciuk, ministru adjunct al Energiei din Ucraina.

În primii doi ani de război, atacurile ruseşti au fost mai dispersate, lansând salve de rachete pentru a ţinti porţiuni mari din sistemul energetic al Ucrainei. Acum, atacurile devin mai precise şi mai concentrate, cu zeci de rachete şi drone care plouă asupra unei singure ţinte.

"Într-o perioadă atât de scurtă de timp - în câteva săptămâni de atacuri masive ale Rusiei - aproape toate eforturile noastre de un an de zile de reconstrucţie şi reparaţii au fost distruse în câteva zile, în câteva atacuri", a declarat Grinciuk.

Momentul de cotitură a avut loc la sfârşitul lunii martie, a declarat Oleksandr Harcenko, directorul Centrului de Cercetare a Industriei Energetice (EIRC), cu sediul la Kiev. În acea zi, Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, vizând cel puţin 10 regiuni ale ţării şi lăsând pentru scurt timp peste 1 milion de gospodării fără electricitate.

"Pe 22 martie, Rusia a început să îşi implementeze noua strategie de atacuri. Noua strategie constă în atacuri masive cu rachete asupra unor ţinte specifice, când un număr mare de rachete şi drone se concentrează simultan asupra unui număr foarte limitat de ţinte", a spus Harcenko.

De atunci, Rusia a bombardat centralele electrice ucrainene din întreaga ţară, iar joi a distrus complet centrala termică Tripilska - cea mai mare centrală din regiunea Kiev. DTEK, cea mai mare companie privată de energie electrică din Ucraina, a declarat, de asemenea, joi, că Rusia a provocat "daune grave" la două dintre centralele sale şi că aproximativ 80% din instalaţiile de generare a energiei pe care le administrează au fost distruse de loviturile ruseşti.

"În loc să continue să îşi concentreze atacurile asupra sistemelor de transmisie ale Ucrainei, de la sfârşitul lunii martie, Rusia a început să lanseze atacuri masive asupra infrastructurii noastre de generare a energiei. Din păcate, inamicul şi-a evoluat tacticile şi foloseşte arme de mare precizie. Rezultatul este o creştere uriaşă a eficacităţii sale distructive în comparaţie cu 2023", a declarat Maxim Timcenko, CEO al DTEK.

Având în vedere că Ucraina păstrează energia în depozite, loviturile asupra centralelor termice nu au provocat pene de curent imediate şi prelungite. Centralele termice sunt utilizate în principal pentru a echilibra necesarul global - în special în timpul perioadelor intense de încălzire din timpul iernii, când consumul atinge maximul.

Pe lângă intensitatea şi concentrarea atacurilor, s-a schimbat şi calendarul acestora. Anterior, cea mai mare parte a atacurilor din Rusia aveau loc în perioada de pregătire a iernii. Acum, acestea au avut loc într-o primăvară neobişnuit de caldă.

Există două motive pentru care este posibil ca Rusia să fi aşteptat până în primăvară pentru a-şi lansa noua strategie.

În primul rând, Rusia a avut nevoie de timp pentru a acumula armele şi informaţiile necesare pentru a efectua loviturile, a declarat Harcenko.

"Este clar că această strategie a fost elaborată de mult timp, au petrecut mult timp dezvoltând-o, au adunat în mod clar informaţii şi s-au pregătit foarte atent pentru aceste atacuri", a declarat Harcenko.

În al doilea rând, este posibil ca Rusia să fi aşteptat până când centralele electrice ale Ucrainei au fost mai puţin protejate de apărarea aeriană, o resursă tot mai rară după doi ani de război, şi cu ajutorul american blocat timp de luni de zile de Congres.

"Presupunerea mea este că Ucraina şi-a protejat destul de bine infrastructura energetică înainte de iarnă, pentru că ne aşteptam ca astfel de atacuri să aibă loc", a declarat Olena Pavlenko, preşedintele think-tank-ului ucrainean pentru energie DiXi Group.

Dar, după ce a ieşit din iarnă, a spus Pavlenko, este posibil ca unele dintre apărările aeriene să fi fost relocate - de exemplu, în liniile de front ale Ucrainei.

"Nu este o greşeală, ci doar o prioritizare. Ne-am gândit că, dacă iarna se termină, probabil că putem folosi sistemul de apărare aeriană în alte locuri", a declarat ea.

Regiunea de nord-est a Ucrainei, Harkiv, a fost cea mai afectată, a declarat ministrul Energiei, Herman Haluşcenko. Peste 200.000 de persoane au rămas fără energie electrică în urma atacurilor ruseşti de joi. Având în vedere că oraşul se află atât de aproape de Rusia, rachetele hipersonice îl pot atinge în câteva secunde.

"Din cauza proximităţii frontierei, teroriştii au posibilitatea să folosească diverse tipuri de arme în număr mare", a declarat Haluşcenko, la televiziunea ucraineană.

Reparaţii sau apărare

Ucraina a dat dovadă de o capacitate remarcabilă de a repara pagubele suferite la reţeaua sa electrică. Unele dintre substaţiile sale de înaltă tensiune - noduri cheie care reduc tensiunea electricităţii pentru ca aceasta să poată fi transferată prin liniile electrice către case şi birouri - au fost restaurate de peste 10 ori, a declarat Haluşcenko. Zeci au fost restabilite de cel puţin trei sau patru ori.

"Ele sunt atacate şi restaurate, iar apoi atacate din nou. Dacă nu ar fi fost restaurate, o parte semnificativă a regiunilor ar fi rămas deja fără electricitate".

Iar ritmul reparaţiilor a crescut vertiginos, a declarat Maria Ţaturian, şefa departamentului de comunicare de la Ukrenergo, operatorul de stat al reţelei electrice din Ucraina.

"Pe timp de pace, era nevoie de o lună pentru a înlocui un autotransformator mare deteriorat cu unul nou. Acum o facem în mai puţin de o săptămână", a spus ea.

Dar Ucraina se confruntă acum cu o sarcină cu totul diferită: repararea nu doar a substaţiilor, ci a unor întregi centrale electrice. În timp ce substaţiile pot fi protejate cu saci de nisip, plase antidronă şi alte măsuri de protecţie, centralele mari pot fi protejate doar cu apărarea aeriană. Deşi astfel de lucrări de restaurare sunt posibile, s-ar putea să fie inutile.

"Putem restabili totul. Avem o echipă foarte bună şi foarte motivată. Dar, din nou, fără un număr suficient de rachete pentru apărarea aeriană, va fi un exerciţiu inutil, ca să spunem aşa", a declarat Andrii Gota, directorul general al Centrenergo, care administrează centrala Tripilska, acum distrusă.

Totodată, Ucraina, ar putea lua în considerare o schimbare de direcţie. Mai degrabă decât să reconstruiască centrale electrice mari - şi, fără apărare antiaeriană, vulnerabile -, ar putea schimba modul în care îşi produce energia.

"În loc de 20 de centrale electrice mari care concentrează o capacitate mare de producţie şi au o pondere semnificativă în balanţa energetică, ar trebui să existe 150-200 de centrale electrice mici, împrăştiate în întreaga ţară, care pot alimenta un oraş dacă una dintre ele se prăbuşeşte", a declarat Ţaturian.

Harcenko a declarat că Harkiv are nevoie urgentă de un sistem similar.

"Acum este clar că Harkivul trebuie să aducă motoare cu piston cu gaz în număr mare, să le instaleze în secret şi să le protejeze... Nu există alternativă la acest lucru. Orice instalaţie mai mare va fi pur şi simplu distrusă de atacuri".

În timp ce următoarea iarnă este la câteva luni distanţă, reţeaua de energie a Ucrainei ar putea fi supusă la presiune în timpul lunilor de vară, când utilizarea aerului condiţionat determină o creştere a consumului.

Pentru a compensa acest lucru, Grinciuk a menţionat că Ucraina are "un mecanism suplimentar pentru a echilibra sistemul şi a menţine o funcţionare stabilă - importurile". Ea a spus că Ucraina face o petiţie către aliaţii săi europeni pentru a creşte limita de import de 1,7 gigawaţi.

Dar ea a subliniat că prioritatea este asigurarea apărării antiaeriene: "Fără protecţie aeriană, vedem consecinţele tragice şi distrugerile pe care le pot provoca atacurile ruseşti. De aceea avem cu adevărat nevoie de apărare aeriană".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe