Tadjikistanul îl convoacă pe ambasadorul rus pentru presupuse încălcări ale drepturilor cetăţenilor săi

Semion Grigoriev - ambasadorul rus la Duşanbe, Tadjikistan (TASS)
Redacţia
30.04.2024

Ministerul de Externe al Tadjikistanului l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Duşanbe în legătură cu presupusele încălcări ale drepturilor cetăţenilor tadjici în Rusia, a anunţat luni agenţia de ştiri de stat TASS, potrivit The Moscow Times.

Ministerul i-a înmânat ambasadorului rus Semion Grigoriev o notă oficială de protest "exprimându-şi îngrijorarea serioasă cu privire la numărul mare de cazuri de atitudine categoric negativă faţă de cetăţenii Republicii Tadjikistan pe teritoriul Rusiei, precum şi la încălcarea pe scară largă a drepturilor şi libertăţilor acestora".

Potrivit sursei citate, nota a adăugat că încălcările drepturilor "sunt aplicate exclusiv împotriva cetăţenilor din Tadjikistan, ceea ce este în mod fundamental incompatibil cu spiritul şi tradiţiile relaţiilor ruso-tadjice".

Nota de protest de la Duşanbe vine la mai bine de o lună de la atacul de la Crocus City Hall din afara Moscovei, în urma căruia un grup de bărbaţi înarmaţi, cu presupuse legături cu gruparea militantă Stat Islamic, a ucis 145 de persoane şi a rănit alte sute.

Autorităţile ruse de aplicare a legii au arestat patru bărbaţi care se presupune că erau înarmaţi - care ar fi din Tadjikistan - suspectaţi de comiterea atacului mortal, care a declanşat de atunci controale de securitate sporite asupra migranţilor din Asia Centrală ce sosesc şi muncesc în Rusia.

La începutul acestei luni, Duşanbe a condamnat presupusa tortură a celor patru presupuşi agresori, care au apărut în instanţă în martie cu tăieturi vizibile, vânătăi şi alte răni.

Vineri, Ministerul de Externe al Tadjikistanului a declarat că l-a invitat pe ambasadorul rus Grigoryev pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la ceea ce a spus că sunt cazuri masive de refuz de a permite intrarea pentru cetăţenii tadjici care sosesc în Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la momentul respectiv că verificările la frontieră au fost temporare şi nu se bazează pe naţionalitate.

Nu a fost imediat clar dacă întâlnirea cu ambasadorul Grigoryev de vineri şi emiterea notei diplomatice de protest a lui Duşanbe au avut loc în aceeaşi zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor