Tănase Stamule: Înainte de criza coronavirusului, în România nu se produceau măşti, combinezoane sau biocide

Tănase Stamule
Tănase Stamule (Facebook)

Tănase Stamule, consilier de stat în Cancelaria premierului Orban, a declarat, sâmbătă, că, înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, în România nu se producea nimic din ceea ce este în prezent absolut necesar sistemului medical – produse precum măşti chirurgicale, combinezoane, biocide, aparate de ventilat, ochelari sau aparate de testare.

Mai mult, liberalul a ţinut să prezinte situaţia principalelor produse şi ceea s-a întâmplat în ultima perioadă pentru a face rost de acestea:

1. Biocide – aproape toate biocidele erau aduse din import, mai ales din Italia şi Polonia. Multe ţări au interzis exportul de biocide. Norocul nostru este că au fost stocuri destul de mari în România iar producători precum Farmec şi Oltchim dar şi alte companii mai mici au început producţia locală. La acest produs situaţia este aproape rezolvată.
2. Combinezoane – acestea au fost importate din Coreea şi din alte ţări asiatice, a început de câteva zile şi producţia în România şi se pare că în maxim o săptămână producţia internă va acoperi necesarul din piaţă.
3. Ochelari şi măşti – aici au apărut din ce în ce mai multe iniţiative de a le printa 3D şi estimarea este că în maxim zece zile se va acoperi necesarul pentru România.
4. Măşti cu trei pliuri (nechirurgicale) – şi aici a început producţia în România şi estimăm că în maxim o săptămână va fi un flux suficient de mare pentru a acoperi o mare parte din piaţa internă. Producătorii spun că au materie primă şi că vor creşte exponenţial numărul de măşti produse.
5. Măşti chirurgicale FPP2 şi FPP3 – acestea sunt marea urgenţă astăzi şi în această direcţie se canalizează cele mai mari eforturi ale statului. Aceste măşti au o complexitate în producţie iar materialul special se produce doar în câteva ţări. Există producători români care spun că vor începe în 2 săptămâni producţia lor, cu condiţia să găsească materia prima. Pentru aceste măşti se dă azi o luptă globală pentru achiziţie, iar de la 2-3 Euro/bucata preţurile au crescut şi la 5-6 Euro. Din informaţiile mele mai multe milioane de astfel de măşti sunt pe drum spre România.
6. RT-PCR – aparatele de testare. La începutul crizei România avea doar 19 aparate funcţionale şi putea face 6-700 de teste pe zi. Astăzi avem peste 40 şi putem face în jur de 2000 de teste pe zi. Estimarea specialiştilor este ca prin creşterea numărului de aparate achiziţionate, minim unul pentru fiecare judeţ ne vom duce în câteva săptămâni la o capacitate de 10.000 de teste pe zi, ceea ce ne va ajuta să gestionăm mai bine situaţia. Creşterea numărului de infectaţi de vineri este de fapt o reflecţie a creşterii capacităţii de testare a României. Şi la acest capitol situaţia se îmbunătăţeşte.
7. Ventilatoarele – aceste aparate sunt cele mai complexe din listă. Un aparat performant costă între 15 000 şi 40 000 de Euro şi sunt produse de câţiva producători la nivel mondial. Pentru acestea se dă astăzi cea mai mare luptă la nivel global, ţările mari contractând în avans toată producţia de la fabricile lor locale. Există producători auto care încearcă azi să producă genul ăsta de ventilatoare şi este foarte probabil să reuşească, însă primele aparate vor ieşi doar peste o lună. Vestea bună este legată de demararea unei proceduri de achiziţie la nivelul Comisiei Europene de astfel de aparate şi România va avea o cotă parte. Noi astăzi avem în România aproximativ 1.500 de ventilatoare funcţionale în secţiile de ATI şi pentru moment sunt suficiente. O creştere exponenţială a cazurilor critice va pune însă presiune pe acestea şi e nevoie să cumpăram urgent şi altele. Există deja contracte însă durează livrarea.

În plus, Tănase Stamule a precizat că cerinţa impusă de autorităţi ca cetăţenii să stea mai mult în casă şi să iasă afară doar pentru lucruri strict necesare urmăreşte să ofere statului timp suplimentar pentru a face achiziţiile şi spitalelor timp să se pregătească.

„Ăsta este motivul extrem de important pentru care trebuie să stăm în casă!”, a conchis consilierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne