Tăriceanu: Nu am ce să le reproşez deputaţilor ALDE, chiar dacă au votat împotriva arestării Elenei Udrea

Şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că, indiferent cum au votat parlamentarii partidului său în cazul Udrea, nu are ce să le reproşeze acestora.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
30.10.2015

"Subliniez că nu ştiu cum au votat deputaţii ALDE (...), dar chiar dacă au votat împotriva arestării nu am ce să le reproşez pentru că atât eu, cât şi colegii mei din ALDE, ne-am poziţionat, în mod consecvent, împotriva arestărilor abuzive, cu excepţia cazurilor de flagrant sau de violenţă, în care arestarea preventivă se justifică. În restul cazurilor, noi nu considerăm că ar trebui această practică utilizată — a arestărilor preventive — , mai ales în situaţia în care vorbim despre acte de corupţie petrecute în urmă cu peste opt ani", a declarat vineri, pentru Agerpres, Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful Senatului, care s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o serie de atacuri dure la adresa Justiţiei, a subliniat că deputaţii "au dreptul suveran" de a decide cu privire la astfel de cereri venite din partea procurorilor.

"Vreau să mai spun că, în pofida faptului că dna. Udrea ne este adversar politic şi eu nu am o părere bună despre ea, din contră, acest lucru nu ar fi justificat o atitudine de încuviinţare pe baza acestor considerente a densităţii politice sau a impresiei sau părerii unora sau altora proastă. Cred că este normal ca fiecare dintre parlamentari să judece, să analizeze. Este dreptul lor suveran pentru că aşa prevede Constituţia ca, în astfel de chestiuni, ei să decidă", a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai precizat că nu crede că faptele pentru care Elena Udrea este acuzată în prezent "nu erau cunoscute atunci când domnia sa era consilieră şi apropiată" a preşedintelui Traian Băsescu.

"Eu nu cred că acuzaţiile care i se aduc dnei. Udrea, faptele despre care ea este acuzată, nu erau cunoscute atunci când domnia sa era consilieră şi apropiată a preşedintelui (Traian Băsescu — n.r.). Stau şi mă întreb de ce s-a bucurat de imunitate atâta vreme cât era în preajma preşedintelui şi acum, când Băsescu nu mai este preşedinte, lucrurile astea ies la suprafaţă. Avem de-a face, oare, cu o Justiţie selectivă? Asta este întrebarea retorică pe care mi-o pun", a mai precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă în coaliţia de guvernare, într-o viitoare discuţie pe subiectul votului dat în Camera Deputaţilor în cazul Udrea, îşi va menţine poziţia, Tăriceanu a replicat: "Fără îndoială".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că va avea o discuţie pe această temă şi în cadrul Coaliţiei de guvernare, pentru a vedea dacă toate partidele membre au "acelaşi mod de a face politică".

"Cei de la PNL au votat în bloc, cei de la UNPR - la fel, cei de la ALDE şi o mare parte din liberali. După părerea mea, a fost o organizare foarte bună. Trebuie discutat în Coaliţie, e un subiect serios. Ceea ce noi am stabilit la congres nu au fost vorbe în vânt.

Nu e firesc ca noi, ca parlamentarii, să ne dăm cu părerea pe cererile justiţiei. Nu noi stabilim arestarea sau reţinerea, noi dăm posibilitatea. Acolo a fost o acţiune organizată, prin care s-a stabilit ca cele două cereri să fie respinse. Poate cei pe care Udrea i-a ameninţat cu dezvăluiri în comisia juridică", a precizat Dragnea, potrivit Digi24.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor