Teleorman, absurdistan. Româncă stabilită în Spania, citată de CNCD pentru un like la o postare cu un purceluş

Zeci de alexăndrineni, oameni simpli, care nu-s nici persoane publice, nici jurnalişti sau formatori de opinii, s-au trezit cu citaţii la domiciliu pentru simplul fapt că "au participat la discuţii" pe Facebook cu privire la afacerile derulate de finii primarului PSD al Alexandriei.
(Captură Foto)

O femeie originară din Alexandria, mutată în Spania de circa 20 de ani, s-a trezit citată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că a dat un like la o postare cu un purceluş, pe grupul public de Facebook „Alexandria, Teleorman, România”. Femeia nu este singura în această situaţie, mai mulţi teleormăneni fiind citaţi de CNCD pentru like-uri, emoticoane etc. la postări şi comentarii cu privire la fina primarului PSD al Alexandriei.

„Cineva a pus un purceluş şi mi s-a părut aşa de haios. Am dat un like şi... (...) Nu ştiu ce vor. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar n-am să vin în ţară pentru aşa ceva pentru că nu am de ce“, adaugă femeia, în vârstă de 40 de ani, ce urmează o specializare în domeniul farmaciei.

Pentru ca lucrurile să-i fie clare, femeia a consultat un avocat care i-a spus că acuzaţiile care i s-ar aduce – de discriminare pentru un Like pe Facebook – nu stau în picioare. „Şi dacă aş fi zis că e grasă (fina primarului n.r.) şi dumneavoastră dacă-mi ziceţi mie că sunt urâtă şi sunt urâtă n-am de ce să mă supăr, asta e realitatea. N-am discriminat pe nimeni“, susţine aceasta.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că acum câteva zile, publicaţia liberinteleorman.ro relata că mai mulţi teleormănenii care şi-au exprimat, pe Facebook, comentarii critice asupra modului în care s-ar fi îmbogăţit finii primarului PSD Alexandru Drăguşin au fost chemaţi la începutul lunii iunie de CNCD la Bucureşti, pentru a da explicaţii cu privire la opiniile pe care le-au avut. Trebuie precizat că şi Ziarul Liber în Teleorman a fost acţionat în instanţă de către soţii Teodorescu (finii primarului), aceştia solicitând daune morale în valoare de 30.000 lei.

Referitor la cele întâmplate, şi administratorii paginii Alexandria, Teleorman, România au publicat o poziţie dură referitoare la acţiunile de intimidare a teleormănenilor. Redăm câteva fragmente din ea.

"Pagina (Alexandria, Teleorman, România n.r.) a fost în câteva rânduri în riscul iminent de a fi închisă definitiv, ştearsă complet de pe platforma facebook. (unor) Angajaţi din aparatul bugetar local li s-a interzis să o mai aibă la aprecieri, ori să interacţioneze în orice fel cu aceasta: interzis la like, share, comentarii.

Pentru că nu s-a reuşit, deşi eforturile au fost considerabile, a urmat atacul fără precedent la libertatea de exprimare care s-a materializat în aceste zile: zeci de alexăndrineni, oameni simpli, fără funcţii importante, fără să fie persoane publice, fără să fie jurnalişti sau formatori de opinii s-au trezit cu citaţii la domiciliu pentru simplul fapt că "au participat la discuţii" cu privire la afacerile derulate de finii primarului Alexandriei, precum şi funcţiile în care acesta i-a uns.

Acest lucru este de o gravitate inimaginabilă într-o ţară care se vrea a fi democratică, în anul 2018.

Zeci de persoane au fost identificate printr-un acces, probabil ilegal, la sistemul informatic de evidenţă a populaţiei care ţine de primărie, unele poate chiar în mod eronat, şi s-au depus plângeri împotriva acestora: în total mii de coli A4 au fost printate cu postări de pe această pagina şi comentariile acestora, majoritatea capturilor fiind făcute la câteva minute după postări, semn că cineva s-a ocupat în mod continuu de monitorizarea cetăţenilor care îşi exprimă opinii, cele mai multe oneste, nejignitoare şi cu aluzii metaforice la cum se îngraşă persoane din bani publici.

O persoană a primit citaţie doar pentru că ar fi pus emoticonul (ha-ha- râset) la postări şi comentarii cu privire la fina primarului.

Acest lucru s-a întâmplat la fix un an după ce primarul Alexandriei a declarat în presa centrală, la oră de maximă audienţă, că va angaja detectivi particulari care să stea pe urmele acelor jurnalişti şi formatori de opinie din Alexandria care nu publică informaţii care să fie pe placul acestuia.

Acesta a declarat că vrea să afle: "cu cine comunică aceşti oameni, cu cine se întâlnesc şi de unde primesc bani", cu nominalizare directă la această pagina, dar şi la alte 3 publicaţii locale.

Coroborate, ambele aspecte sunt, în opinia noastră, de o gravitate fără precedent, atât în Teleorman, cât şi în România.

Ne exprimăm regretul că persoane oneste din Alexandria au acum de suferit din cauză că s-au exprimat sincer pe această platformă, şi vă asigurăm că, atât timp cât pagina aceasta va mai exista, vom continua să fim o voce liberă, apolitică, şi, în măsură în care este omeneşte posibil, imparţială.

Nutrim dorinţa că, într-o bună zi, Alexandria şi Teleormanul vor fi libere, accesul la funcţiile publice se va face pe bază de meritocraţie, şi că, într-un timp, va exista cu adevărat dezvoltarea acestei zone năpăstuite de soartă şi politicieni."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne