Temeri în Bihor. Nis Petroleum vrea să înceapă activităţi de explorare-exploatare

Pichetare în faţa Parlamentului României împotriva fracturării hidraulice şi a gazelor de şist.
Pichetare în faţa Parlamentului României împotriva fracturării hidraulice şi a gazelor de şist. (Epoch Times România)

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL, că în cursul zilei de miercuri a primit o delegaţie a companiei sârbeşti NIS Petroleum (companie controlată de ruşii de la Gazprom Neft) care l-au anunţat că, în calitate de deţinători a două licenţe de explorare-exploatare a gazelor în perimetrele Derna şi Băile Felix, doresc să înceapă în ambele zone activităţile de explorare, informează ebihoreanul.ro.

"Eu le-am spus încă de bun-venit că sunt într-un judeţ nu tocmai prietenos cu ei din acest punct de vedere", le-ar fi replicat Popa oficialilor NIS Petroleum, sugerând că aceştia vor să extragă gaze de şist.

Cunoscut adversar al exploatării gazelor de şist, Cornel Popa a afirmat că este adeptul independenţei energetice, dar din surse regenerabile, nu cu preţul afectării mediului şi sănătăţii bihorenilor.

"Ştiu că noi, ca stat, avem nevoie de independenţă energetică, dar ştiu şi că avem potenţial încă nepus în valoare din sursă eoliană, hidro şi solară, deci putem face rost de cât mai multă energie verde. Sunt pentru acest tip de energie şi sunt pentru exploatarea potenţialului turistic al judeţului, aproape nepus în valoare, şi pentru exploatarea potenţialului geotermal", a explicat Popa, amintind că există încă resurse serioase din acest punct de vedere, de apă termală, în diverse zone ale judeţului - Săcueni, Valea lui Mihai, Marghita, Salonta, Beiuş, Stei şi Aleşd.

Popa a mai declarat că nu îndeamnă pe nimeni la acte reprobabile, antisociale sau asociale împotriva NIS Petroleum, însă consideră că activitatea acestei companii nu trebuie "să afecteze mediul şi traiul oamenilor".

Întrebat dacă reprezentanţii NIS Petroleum i-au comunicat şi data când va începe activitatea de explorare, Cornel Popa a spus că nu, dar a dat de înţeles că acest lucru s-ar putea întâmpla peste vreo 10 zile, mai relatează ebihoreanul.ro.

Reamintim că în vestul ţării au avut loc de-a lungul timpului numeroase proteste contra exploatării gazelor de şist. Deşi NIS Petrol a susţinut sus şi tare în repetate rânduri că explorările sale vizează strict resurse convenţionale – ţiţeiul, în timp ce explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu reprezintă obiectul de activitate al companiei, există temeri că, în realitate, ruşii caută gaze de şist. Raportul „Resurse de gaze naturale din zăcăminte neconvenţionale - potenţial şi valorificare”, elaborat de CENTGAS (Centrul european de excelenţă în domeniul gazelor naturale din argile gazeifere) sub tutela Consiliului Mondial al Energiei şi publicat la 15 noiembrie 2013, menţionează că:

"Zonele din România programate pentru exploatarea prin fisurare hidraulică a zăcămintelor de gaze de şist sunt următoarele: Bârlad (Vaslui); Voivozi (Bihor); Tria (Bihor); Băile Felix (Bihor); Tulca (Bihor); Adea (Arad); Curtici (Arad); Periam (Timiş); Biled (Timiş); Paulis (Timiş); Para (Timiş); Buzia (Timiş); Crai (Timiş); Macin (Tulcea); Babadag (Tulcea); Capidava (Constanţa); Eforie (Constanţa); Costineşti (Constanţa); Vama Veche (Constanţa); Adamclisi (Constanţa)".

Fracturarea hidraulică este o tehnologie ce presupune injectarea în sol, la presiuni foarte mari, a unor mari cantităţi de apă aditivată cu un mix de chimicale ce include 750 de substanţe. Potrivit unor studii, ale căror rezultate se regăsesc inclusiv în rapoarte ale Parlamentului European, 350 din aceste substanţe sunt dovedite ca dăunătoare pentru om şi pentru mediu, unele fiind de-a dreptul cancerigene. În timp, chimicalele pompate în sol migrează prin fisurile create de fracturare sau prin defecţiunile de cimentare ale coloanelor în sol, pânza freatică, aer, antrenând în drumul lor şi metale grele şi substanţe radioactive din sol.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne